U bent hier

Inzicht in de consumentenbestedingen in de Baltische Staten tijdens de eerste en tweede coronagolf

Swedbank presenteert een gedetailleerd overzicht van de evolutie van de consumentenbestedingen in Litouwen, Letland en Estland van het voorbije jaar op basis van bankkaarttransacties (betalingen & cash afhalingen).

Interessante vaststellingen zijn onder meer:

  • Het aankoopgedrag tijdens de tweede coronagolf hield beter stand dan tijdens de eerste golf
  • Sinds het begin van de crisis is Litouwen het minst geïmpacteerd van de drie Baltische staten voor wat betreft de dagelijkse bestedingen
  •  Het aantal transacties (exclusief voeding) is begin dit jaar stevig gedaald ten gevolge van de restrictie op de verkoop van niet-essentiële goederen. In februari is dit voor Estland -11,8%, voor Litouwen -17,8% en voor Letland -18,3%. 

Het rapport geeft verder nog een breakdown per sector per land. Daarin valt op dat de sectoren voeding, kledij en huis & tuin het in 2020 gemiddeld gezien beter deden dan voor de crisis. In Litouwen liep dit zelfs op tot 50% groei.

Ten slotte geeft het rapport inzicht in de COVID-19-besmettingsgraad en vaccinatiegraad: Na een sterke stijging van het aantal besmettingen eind vorig jaar, is de frequentie van het aantal gevallen in Litouwen op dit ogenblik afgenomen, wat de effectiviteit van de opgelegde maatregelen benadrukt. Het aantal coronabesmettingen in Letland is ook enigszins afgenomen, maar er was onlangs terug sprake van een mogelijke opflakkering. Het aantal coronabesmettingen in Estland groeit helaas terug exponentieel. Wat betreft vaccinaties ligt Letland (2%) achter ten opzicht van buurlanden Litouwen (5,3%) en Estland (5,2%).

11 maart 2021

Bijkomende informatie