U bent hier

Investment Map Brazilië – EU

Het Braziliaanse agentschap voor internationale handel, ApexBrasil, publiceerde midden maart de tweede editie van de Investment Map Brazilië-EU. Het document heeft als doel de huidige situatie van investeringen tussen Brazilië en de EU in kaart te brengen. De Investment Map etaleert de intensiteit van economische betrekkingen tussen beide partijen en biedt investeerders en beleidsmakers nuttige informatie met betrekking tot hun bilaterale investeringsstrategieën.

De analyse toont aan dat Brazilië en de Europese Unie niet alleen een langdurige zakelijke relatie hebben, maar ook een sterke onderlinge economische afhankelijkheid met robuuste investeringen in beide richtingen, verspreid over een breed scala van sectoren; van mijnbouw en agribusiness, tot de productie van goederen en diensten met een hoge toegevoegde waarde. De EU is de grootste buitenlandse investeerder in Brazilië met veel Europese bedrijven die grote investeringen beheren in Brazilië, maar ook een groot aantal Braziliaanse bedrijven openden de jongste jaren een filiaal in Europa.

Deze investeringen zorgen voor:

  • positieve effecten op het vlak van marktdiversificatie;
  • technologieoverdracht;
  • toegang tot talent en wereldwijde waardeketens voor bedrijven;
  • een groter aanbod aan werkgelegenheid voor Europese en Braziliaanse burgers;
  • veiligere en betaalbaardere producten en diensten.

Geschat wordt dat de investeringen van EU-bedrijven in de periode 2006-2015 meer dan 278.000 banen hebben gecreëerd in de Braziliaanse economie, wat goed is voor de helft (50,7%) van alle banen gegenereerd door greenfield-investeringen. Wat Braziliaanse investeringen in de EU betreft, hebben Braziliaanse bedrijven in diezelfde periode 115 greenfield-investeringsprojecten aangekondigd voor een totaalbedrag van 2,1 miljard EUR, verdeeld over 15 landen van de Europese Unie. De geschatte jobcreatie gekoppeld aan deze investeringen bedroeg 6.405 nieuwe vacatures.

De studie benadrukt dat de Europese Unie een even belangrijke economische partner is voor de ontwikkeling van Brazilië als Brazilië voor de Europese Unie.

Via volgende link kunt u de studie in het Portugees en Engels downloaden.  

29 maart 2023