U bent hier

Introductie tot de Archangelsk Regio

De Archangelsk’ Oblast’ is gelegen in het Noordelijke deel van Europees Rusland en heeft een kustlijn van 3.000 kilometer die 3 zeeën omvat: De witte zee, de Barentz zee en de Kara zee. De oppervlakte van de Oblast’ bedraagt 589.913 vierkante kilometer met een totale bevolking van 1.191.800 mensen. De Nenetsk autonome regio maakt deel uit van de Archangelsk Oblast’ alsook de eilanden 'Novaya Zemlja' en het Franz-Jozef eiland.

In 1992 ontvingen zowel de Archangelsk Oblast’ als de Nenetsk autonome regio de status van subject van de Russische federatie.

Het administratief centrum van de oblast’ is Archangelsk met 357.000 inwoners dat door Ivan de Verschrikkelijke in 1584 aan de monding van de rivier Severnaya Dvina werd opgericht. De grootste steden buiten Archangelsk zijn Severodvinsk, Kotlas, Novodvinsk, Korjazhma em Mirnyi.

Het klimaat van de Archangelsk Oblast’ balanceert tussen een maritiem en continentaal klimaat door de nabijheid van verschillende zeeën. De winters zijn gewoonlijk vrij lang (250 dagen) met een erg lage gemiddelde temperatuur (tot –26) en veel wind. De gemiddelde temperatuur tijdens de zomer is 15 graden, hoewel de klimaatverandering ook hier duidelijk merkbaar is en de kaap van 20 graden niet zelden wordt overschreden tijdens de zomermaanden (en zelfs al in mei).

Er zijn 4 grote rivieren in de Oblast’: Severnaya Dvina, Pechora, Onega en Mezen’. De Severnaya Dvina is de grootste (en goed bevaarbare) rivier die tevens langs Archangelsk vloeit.

De bevolking van de Archangelsk Oblast’ is erg homogeen: er zijn 94,2% Russen, 2,1% Oekraïners, 0,8% Witrussen, 0,6% Nentsen (die wel een eigen autonome regio hebben), 0,4% komi en 1,9% andere nationaliteiten zoals Tataren, Mordoviers en Tsjuvachen. De bevolkingsdichtheid is 2,2 personen per vierkante kilometer. Ruim 74,7% van de bevolking leeft in steden en de gemiddelde leeftijd in de Oblast’ is 37 jaar. De beroepsbevolking maakt 64,3% van de totale bevolking uit.

De Archangelsk Oblast’ beschikt over uitgebreide grondstoffen waaronder een bosbestand van 22,3 miljoen hectare. De bruikbare houtreserve bedraagt 2.500 miljoen kubieke meter waarbij de belangrijkste soorten (80%) de naaldbomen zijn (den en spar). De loofbomen maken slechts 20% van het bestand uit (berken en espen). Verder zijn er heel wat mineralen. Door belangrijke geologische inspanningen werden heel wat geschikte locaties gevonden voor de winning van gas, olie en bauxiet. Er zijn ruim 89 ontginningsplaatsen voor gas en olie. In Archangelsk vindt verder een belangrijke verwerking van diamant plaats (door de firma 'Zvyodochka'). Ruim 20% van de diamantreserves bevinden zich in de Archangelsk Oblast’ (de tweede plaats in Rusland na Jakoetie).

In de regio werden verder belangrijke vindplaatsen ontdekt van kalksteen, dolomiet, grondstof voor cement, gips, anhydriet, zand, klei, mangaan, koper erts, zink, lood, amber, agaten en andere mineralen.

De economie van de Archangels Oblast’ is vooral gebaseerd op de bosbouw (meer dan 700 bedrijven), visvangst (21 bedrijven en 1.800 werknemers), scheepsbouw en kosmische industrie.

Er zijn meer dan 24.000 bedrijven van verschillende grootte actief in de oblast’. Handel is ook een belangrijke activiteit met 94.000 werknemers. Er zijn 8.370 retailpunten met meer en meer nationale en internationale spelers (Metro-keten). De haven van Archangelsk wordt ook de poort naar en van het Noorden genoemd en speelde al een belangrijke rol toen Sint-Petersburg nog niet bestond. De infrastructuur van de Oblast’ bestaat verder uit 19.000 km wegen, 1.771 km spoorwegen en 3.443 km bevaarbare waterwegen.

Een belangrijk toekomstperspectief is de ontwikkeling van de noordelijke route die door de opwarming van de aarde steeds meer en langer ijsvrij zal zijn. De Oblast’ zal van deze ontwikkeling zeker kunnen profiteren. verder tracht men de oude Sovjetfabrieken (die nog steeds her en der te zien zijn) een andere bestemming te geven (zoals technoparken etc) maar dit is geen simpele taak en de resultaten zijn vrij beperkt.

Het toerisme speelt ook geen onbelangrijke rol. Buiten de binnenlandse toeristen meren er per jaar ook 6 tot 7 cruiseschepen aan met onder andere Amerikaanse toeristen die een cruise ondernemen langs de fjorden van Noorwegen en daarbij ook Moermansk en Archangelsk aandoen. In de buurt van Archangelsk zijn immers bekende toeristische trekpleisters zoals het openluchtmuseum 'Malye Korely' waar honderden houten historische gebouwen staan die uit de hele regio naar daar werden gebracht. Ook de polaire natuur en stilte trekt heel wat toeristen aan. Men tracht een visumvrij regime in te voeren (zoals in Sint-Petersburg) waarbij toeristen 72 uur in Rusland kunnen vertoeven zonder een visum.

Besluit: het feit dat Archangelsk al voor de stichting van Sint-Petersburg een belangrijke handelsrol vervulde (de stad was geassocieerd met de Hansasteden) maakt dat deze stad en regio historisch een actieve band hadden en hebben met Europa. Dit komt tot uiting in de mentaliteit en houding ten opzichte van Europa wat mogelijkheden biedt voor het leggen van handelsrelaties.

27 mei 2016