U bent hier

Interalpin 2019 - Innsbruck

De beurs Interalpin 2019 vond plaats in Innsbruck, van 8 tot 10 mei 2019. Interalpin startte in 1974 als een klein congres over de ski-industrie en groeide ondertussen uit tot leidende beurs wereldwijd, samen met de beurs Mountain Planet in Grenoble. De twee beurzen worden elk om de twee jaren georganiseerd en dat alternerend (Interalpin 2019-2021, Mountain Planet 2018-2020).

Op Interalpin 2019 draait alles uiteraard rond de industrie en technologie met betrekking tot de bergen. Uiteraard is het geen toeval dat Interalpin ontstond uit een congres gehouden in Innsbruck, hoofdplaats van Bundesland Tirol (ca. 750.000 inwoners). Hoewel de economie van Tirol vrij gediversifieerd is met als belangrijke sectoren chemie (Sandoz) en glas (Swarowski), blijft de hoofdmotor voor economische groei en inkomsten het toerisme, zowel in de winter (skitoerisme) als in de zomer (recreatie, hiking). De reden hiervoor is erg eenvoudig: de aanwezigheid van de bergen. Veel aandacht gaat naar het wintertoerisme: kabelliften en cabines (Leitner), sneeuwgroomers (Primoth), sneeuwkanonnen (DemacLenko), sneeuwruimers, sneeuwscooters, reddingsmaterialen en -voertuigen.

Op Interalpin 2019 was er ook een duidelijke trend: de digitalisering van de Alpenindustrie. Hierbij gaat het niet alleen over ticketingsystemen (ski-pass), maar ook over monitoring en aansturing van de systemen vanop afstand. Het is geen toeval dat grote IT-spelers, zoals de Oostenrijkse Kapsch-groep, manifest aanwezig waren. Die digitalisering kan ook opportuniteiten met zich meebrengen voor Vlaamse bedrijven die zich toespitsen op videomonitoring, videobewaking, van het op afstand aansturen van systemen of op ticketingsystemen, om maar enkele toepassingen te noemen die in de kijker stonden.

In totaal waren er zo’n 650 exposanten uit 50 landen die het beste van wat ze in huis hebben m.b.t. bergtechnologie tentoonstelden op een oppervlakte van ca. 40.000 m². De meeste exposanten kwamen uit Oostenrijk en uit de buurlanden Italië & Duitsland, maar er waren ook exposanten uit meer exotische hoeken van de wereld. De exposanten stelden tentoon in de grote hal A en de drie kleinere hallen (F, O, W) en uiteraard in de buitenlucht. De exposanten spaarden moeite noch ruimte om uit te pakken met indrukwekkende beursstanden waarop de allernieuwste technologie te bewonderen was. Twee voorbeelden: de kabelcabine 3S (3S = 3 kabels) die de marktleider Leitner vorig jaar (2018) aanwendde bij hun projecten in Sarajevo en op de Matterhorn (Zwitserland), en de nieuwste sneeuwgroomers van marktleider Prinoth; zowel Prinoth als Leitner hebben trouwens hun hoofdkwartier in Sterzing, Zuid-Tirol, net over de Italiaans-Oostenrijkse grens.

De ruime stands en modernste technologieën maken Interalpin tot een indrukwekkende beurs om te bezoeken. Er waren dan ook zo’n 26.500 bezoekers uit 86 landen, ook onder meer uit China en Japan.

De volgende editie is gepland van 14 tot 16 april 2021 in Innsbruck.

13 mei 2019