U bent hier

Infralia’s luchtsterilisator maakt propere lucht met uv-stralen

Van bij de start van de coronacrisis bleek dat Vlaanderen zich terecht innovatieleider in Europa mag noemen. Heel wat bedrijven creëerden pijlsnel nieuwe producten om ons te beschermen tegen de verspreiding van het virus. Zo ook het Wevelgemse Infralia, gespecialiseerd in infraroodverwarming. Zij ontwikkelden een luchtsterilisator die virussen en bacteriën in een ruimte kan doden.

“De afgelopen jaren bouwden we veel expertise op rond infraroodverwarming," vertelt Bart Surmont, zaakvoerder van Infralia. "Zodra de crisis losbarstte, was onze eerste vraag: kunnen we iets maken om deze pandemie mee de kop in te drukken? Toen het duidelijk werd dat COVID-19 zich onder andere via aerosolen in de lucht verspreidt, wisten we dat de oplossing in uv C-licht lag. Dat kan virussen en bacteriën doden die in de lucht zweven.”

“Toen duidelijk werd dat COVID-19 zich onder andere via aerosolen in de lucht verspreidt, wisten we dat de oplossing in uv C-licht lag.”

- Bart Surmont, zaakvoerder Infralia

Onschadelijke toepassing

Ziekenhuizen gebruiken al langer uv-stralen om operatiekwartieren te steriliseren. Met een belangrijk nadeel: bij lange blootstelling is ultraviolet licht schadelijk voor onze ogen en onze huid. Het kan dus alleen worden gebruikt als er niemand in de ruimte aanwezig is.

"Zo zijn we op het idee gekomen om een aerodynamisch systeem voor luchtsterilisatie te ontwikkelen dat mensen in een ruimte niét blootstelt aan uv C-licht," zegt Bart Surmont. "De ‘Guard Up’-luchtsterilisator zuigt de lucht eerst op. Vervolgens wordt die door drie afgeschermde kamers gestuurd om uiteindelijk via foto-ionisatie in zuivere lucht te resulteren. Diverse wetenschappelijke studies hebben intussen aangetoond dat het een methode is die werkt. De ‘Guard Up’ is ook officieel goedgekeurd als ventilatie-zuiveringssysteem door de FOD Volksgezondheid en de Taskforce COVID-19."

Het belang van ventilatie

Nu de overheid extra maatregelen neemt om de ventilatie in binnenruimten drastisch te verbeteren, zal de vraag naar oplossingen als die van Infralia alleen maar toenemen. Dat weet ook Bart Surmont. "De luchtsterilisator kon meteen op interesse rekenen. Er kwamen al aanvragen uit Nederland, Ierland en het VK. In eigen land neemt de belangstelling momenteel toe, onder andere door de berichtgeving over ventilatie als virusbestrijder in de media. Ook scholen, horecazaken en woonzorgcentra kunnen er baat bij hebben."

Infralia plant dan ook om de productlijn in de toekomst verder te ontwikkelen. Bart Surmont: “De eerste module, waar we in september 2020 een patent voor indienden, kan tot 85 m³ lucht per uur desinfecteren. We zijn nu gestart met de ontwikkeling van toestellen voor grotere ruimtes, die tegen het einde van 2021 beschikbaar zullen zijn.”
 

Over Infralia

  • Sector: sanitair en verwarming
  • Producten en diensten: infraroodverwarming en luchtsterilisatie
  • Oprichting: 1992
  • Hoofdzetel: Wevelgem
  • Team: 6 medewerkers
  • https://www.infralia.com
4 oktober 2021