U bent hier

Industrie 4.0 in Griekenland

1. Introductie

Industrie 4.0, ook wel de Vierde Industriële Revolutie genoemd, vertegenwoordigt een nieuwe fase in de organisatie en controle van de industriële waardeketen. Cyberfysische systemen of Smart Factories vormen de basis van deze Industrie 4.0. Ze gebruiken moderne controlesystemen, hebben ingebedde softwaresystemen en beschikken over een internetadres om verbinding te maken via IoT (Internet of Things).

Op deze manier raken producten en productiemiddelen in een netwerk terecht en kunnen ze ‘communiceren’. Hierdoor zijn nieuwe productiemethodes, waardecreatie en realtime optimalisatie mogelijk. Cyberfysieke systemen creëren mogelijkheden die nodig zijn voor slimme fabrieken. Dit zijn dezelfde mogelijkheden die we kennen van het Industrial Internet of Things, zoals monitoring op afstand of track & trace, om er maar twee te noemen.

Het doel is om autonome besluitvormingsprocessen mogelijk te maken, activa en processen in realtime te bewaken en realtime gelijke verbonden netwerken voor waardecreatie mogelijk te maken door vroege betrokkenheid van belanghebbenden en verticale en horizontale integratie.

2. Huidige situatie

De prestaties van Griekenland op het gebied van digitale transformatie zijn verbeterd, maar blijven ver onder het vereiste EU-gemiddelde. Zowel de publieke als de private sector spelen een sleutelrol bij het upgraden en exploiteren van verdere digitale infrastructuur en technologie. De globale coronaviruspandemie veroorzaakte aanzienlijke economische en technologische uitdagingen, maar benadrukte ook het belang van digitale infrastructuur voor een veerkrachtig herstel. Er is potentieel om de digitale transformatie in Griekenland te bevorderenen te versnellen.

Momenteel blijven de connectiviteitsinfrastructuur en het niveau van digitale vaardigheden van het land achter bij vergelijkbare landen in de EU. Ook de mate van digitalisering van bedrijven ligt ver onder het EU-gemiddelde.

3. Industrie 4.0

Industrie 4.0 zal ervoor zorgen dat Griekenland zich financieel en technologisch verder ontwikkeld, tegelijkertijd met het competitiever worden van het land. Het biedt ook de mogelijkheid aan Griekenland om nieuwe strategieën te bedenken om de verliezen van de financiële crisis en de coronaviruspandemie aan te pakken.

De Vierde Industriële Revolutie brengt grote uitdagingen met zich mee, maar ook grote kansen voor bedrijven en de economie als geheel. Digitale transformatie vereist niet alleen strategische acties van de staat, maar ook van de industrie. Samenwerking tussen stakeholders van de industrie en de staat, evenals nieuwe investeringen van de industrieën zijn nodig.

4. Uitdagingen

Het Readiness for the Future of Production rapport van 2018, dat jaarlijks wordt gepubliceerd door het World Economic Forum, bevatte nogal alarmerend nieuws voor Griekenland. Het land staat op het dieptepunt wat betreft de toekomstige oriëntatie van zijn regering. Het blijft de enige West-Europese economie die geclassificeerd wordt als "opkomend" in termen van bereidheid om deel te nemen aan Industrie 4.0.

Industrie 4.0 brengt veel uitdagingen met zich mee, waarvan de twee meest ingrijpende uitdagingen zijn:

  • uitmuntendheid op het gebied van informatiebeheer, aangezien het allemaal draait om bruikbare intelligentie, verbonden informatie en uitmuntende processen in een context van relevantie, innovatie en tijdige beschikbaarheid voor elk bedrijf, elke medewerker en uiteraard klantendoelen;
  • cyberbeveiliging en privacy gezien het toenemende aantal aanvallen op het Industrial Internet of Things (IIoT) een feit is naarmate IT en OT samenkomen. Bovendien is een van de belangrijkste redenen die IIoT-initiatieven tegenhouden, de bezorgdheid over beveiliging en IIoT.

Hoewel de kloof tussen Griekenland en het Europese gemiddelde in breedbandpenetratie bijna is overbrugd, brengt de digitale transformatie in het algemeen meer risico's met zich mee dan voordelen voor het land, vergeleken met andere OESO-landen. Het niveau van ongelijkheid in internetgebruik is bijvoorbeeld één van de hoogste van de OESO-landen. De informatie-industrie levert geen significante bijdrage aan de werkgelegenheid en veel banen lopen het risico te worden geautomatiseerd in vergelijking met andere OESO-landen, terwijl de blootstelling aan online desinformatie relatief hoog is.

5. Opportuniteiten

Investeringen uit het buitenland zijn nodig om nieuwe markten te openen zoals technologie, digitale transitie, productie van bouwproducten, marktvernieuwing, belastingen, sociale verzekeringen, sociale emancipatie-educatie en gezondheid. Investeerders en Griekenland zullen profiteren van de betere handel en betere kwaliteit, samen met betere salarissen. Het belangrijkste doel is om de Griekse economie te versterken en werkgelegenheid te creëren.

In maritieme context vertaalt de Industrie 4.0 zich in Port 4.0. Ontwikkelingen op het gebied van informatie- en communicatietechnologie (ICT) staan klaar om een transformerend effect te hebben in de havensector. Artificiële Intelligentie (AI) en 5G-telefonie zullen de komende jaren snel evolueren van nieuwigheden naar essentials. Digitalisering wordt de sleutel tot succes en zelfs overleving.

Griekenland heeft de capaciteit om een regionaal knooppunt te worden vanwege zijn geostrategische ligging, zijn bedrijfsvriendelijke regering en zijn bekwame menselijke kapitaal. Helaas heeft Griekenland ook talent dat grotendeels onbenut is. Het wordt stilaan ook een aantrekkelijke bestemming voor buitenlandse investeringen.
Een zeer aantrekkelijke sector is de infrastructuursector. Griekenland biedt veel investeringsmogelijkheden binnen de infrastructuursector, waarvan het Hellinikon-project misschien wel het grootste is.

6. Conclusie

De Industrie 4.0 zal meerdere positieve effecten hebben op de Griekse economie en haar samenleving, en zal ervoor zorgen dat Griekenland een digitaler en meer IoT gericht land wordt. Het biedt dus ook talrijke kansen aan onze Vlaamse bedrijven om deel te nemen aan het digitaler wordende Griekenland, en hun producten, technologieën, en diensten te introduceren aan Griekenland.

7. Nuttige websites en bronnen

Industry 4.0: fourth industrial revolution guide
Factsheet on digital transformation
Greece's Digital Challenges: what is to be done?
DESI Greece

12 april 2021