U bent hier

Indonesia Economic Prospects - Het herstel stimuleren

Het IEP bestaat uit twee hoofdonderdelen. Deel A belicht de belangrijkste ontwikkelingen in de Indonesische economie van de afgelopen maanden en plaatst deze in een langere termijn context. Op basis van deze ontwikkelingen en op basis van beleidswijzigingen gedurende de periode, actualiseert het IEP regelmatig de vooruitzichten voor de Indonesische economie. Deel B biedt een diepgaand onderzoek van geselecteerde economische en beleidskwesties en een analyse van de ontwikkelingsuitdagingen van het land op middellange termijn.

COVID-19 heeft wereldwijd en in Indonesië een zware economische en menselijke tol geëist. Volgens officiële statistieken zijn tot mei 2021 meer dan 3,8 miljoen mensen overleden aan COVID. De wereldeconomie maakte een van de zwaarste recessies door, met een krimp van 3,5 procent in 2020 vergeleken met 1,7 procent tijdens de wereldwijde financiële crisis in 2009. De recessie in Indonesië (-2,1 procent) was milder dan in opkomende markten en opkomende economieën (Emerging Markets and Developing Economies - EMDE's, -4,3 procent exclusief China). De KMO’s en bedrijven in de contact intensieve dienstensector werden zwaar getroffen. Ongeveer 1,8 miljoen Indonesiërs werden werkloos tussen februari 2020 en 2021 en nog eens 3,2 miljoen mensen verlieten de beroepsbevolking. Driehonderdduizend minder jongeren kwamen op de arbeidsmarkt. Sinds september 2020 zijn ongeveer 2,8 miljoen mensen in armoede vervallen. Het ondersteuningsprogramma inzake sociale bijstand van de overheid heeft bovendien een mogelijk slechter resultaat verzacht.

Het herstel van Indonesië verliep geleidelijk aan tot na het eerste kwartaal van 2021, maar is recentelijk versneld. De herstelkloof van Indonesië – het verschil tussen het reële bbp en de trend van vóór de crisis – is tussen het tweede en het vierde kwartaal van 2020 verkleind van -7,5% tot -7,1%. Vergeleken met de regionale buurlanden en de G20 verkleinde het verschil van -13,6% tot -5,1%. De herstelkloof bleef in het eerste kwartaal van dit jaar hoog op -7,9%. De consumptie- en investeringsgroei is gematigd door de nog steeds zwakke arbeidsmarkt en grote onzekerheid, terwijl de handel sterker is hersteld. De herstelkloof in contact intensieve dienstensectoren, zoals vervoer en huisvesting, is ook groter in vergelijking met de verwerkende industrie als gevolg van sociale afstand en een sterkere externe vraag in de industrie. De kleinhandelsverkopen stegen tussen maart en april met 11%, terwijl de productie bleef groeien, wat wijst op een sterker herstel in het tweede kwartaal.

Ondanks een daling van het aantal COVID-19 gevallen in het begin van dit jaar, blijven de pandemische gerelateerde risico’s groot. Indonesië blijft kwetsbaar voor nieuwe golven die worden aangedreven door meer overdraagbare stammen zoals de Delta variant, evenals mogelijk hogere mobiliteit en virale overdracht tijdens festiviteiten (zoals nu het geval is na het einde van de Ramadan). Deze kwetsbaarheden benadrukken het belang van een snelle massale vaccinatie. Ondanks een eerdere en sterkere start dan regionale collega's, begint de introductie van gratis vaccins achter te blijven bij sommige grote G20-collega's zoals India, Brazilië en Turkije. Het aantal toegediende vaccindoses bereikte in mei 10% van de bevolking, vergeleken met respectievelijk 10, 15, 32 en 34% in Maleisië, India, Brazilië en Turkije.

De economie zal naar verwachting in 2021 beginnen te herstellen en zal in 2022 geleidelijk aantrekken. De groei zal naar verwachting 4,4% procent bedragen in 2021, aangedreven door een basiseffect en een geleidelijke verbetering van de binnenlandse vraag, en positieve overloopeffecten van een sterkere wereldeconomie. Op het binnenlands vlak is dit gebaseerd op het indammen van de pandemie en een geleidelijke versterking van de arbeidsmarktomstandigheden. Op het externe vlak zou het fiscale stimuleringspakket van de VS positieve overloopeffecten hebben op de wereldwijde groei en de Indonesische prijzen van exportgrondstoffen. De groei zou kunnen versnellen tot 5,0% in 2022, aangedreven door verminderde onzekerheid en verbeterd vertrouwen, op voorwaarde dat de uitrol van vaccins vanaf het vierde kwartaal van 2021 een kritische massa van de bevolking bereikt. De groei in contact intensieve dienstensectoren zal naar verwachting in de nabije toekomst gematigd blijven. Sterker herstel in ontwikkelde landen en sommige opkomende markteconomieën zou de externe vraag en groei in de mijnbouw en exportgerichte productiesectoren ondersteunen.

23 juni 2021

Bijkomende informatie