U bent hier

IMF-lening zet Egyptische economie weer op koers

Op 11 november zette het IMF het licht op groen om Egypte een lening van 12 miljard USD toe te kennen. Die beslissing en de daaraan gekoppelde hervormingen, kunnen de langverwachte en broodnodige kentering betekenen voor de Egyptische economie.

De afgelopen maanden voerde Egypte al een aantal belangrijke structurele hervormingen door. Zo werd na een jarenlang debat in augustus een btw-tarief ingevoerd en om de lonen in de publieke sector onder controle te houden, werd een wetshervorming goedgekeurd.

Op 3 en 4 november besliste de Egyptische overheid tot de langverwachte liberalisering van de wisselkoers en een daling van de overheidssubsidies op energieproducten. Sinds 2011 groeide het prijsverschil tussen wat de Egyptenaren voor geïmporteerde producten betaalden en de werkelijke prijs op de internationale markt door de vaste wisselkoers die de Centrale Bank hanteerde. De internationale reserves van het land daalden de afgelopen jaren dan ook spectaculair van USD 36 miljard eind 2010 tot gemiddeld USD 15 à 20 miljard. Het tekort aan vreemde valuta had tot gevolg dat Egyptische bedrijven noodgedwongen hun import beperkten en buitenlandse bedrijven dreigden het land te verlaten door de beperkingen op de uitvoer van hun winsten. Die problemen zouden door de zwevende wisselkoers van de baan moeten zijn.

17 november 2016