U bent hier

ILMAC 2022 - Lausanne

ILMAC is sinds 1959 de enige Zwitserse industriële vakbeurs voor industriële toepassingen van proces- en laboratoriumtechnologie in de sectoren van Chemie en Life Sciences. De beurs wordt georganiseerd door MCH Groep in Bazel, de farma en chemie-hub in Zwitserland. MCH organiseerde in 2017 voor de eerste maal een ILMAC-editie in Lausanne om zo ook het Franssprekende deel van Zwitserland te bereiken. Lausanne is immers de standplaats van de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), een van de 2 top federale universiteiten in Zwitserland (samen met ETH Zürich). Het Franssprekende deel van Zwitserland, ook bekend als die 'Westschweiz' (in het Duits) of als 'la Romandie' (in het Frans) is de thuisbasis van talrijke life sciences- & biotech bedrijven verspreid in een life sciences ‘valley’ van Neuchâtel over Lausanne tot Genève.

De ILMAC Lausanne editie vond plaats op 28 en 29 september 2022 en dit voor de vierde keer. ILMAC 2022 Lausanne had, net zoals bij eerdere edities, een dubbele focus: enerzijds lag de focus op labotechnologie en alles wat daarmee te maken heeft (van noodzakelijke toebehoren en meetinstrumenten tot de opstelling/optimalisatie ervan), en anderzijds op procestechnologie, t.t.z. alle processen en technologie die nodig zijn om de verzamelde gegevens te kunnen verwerken en interpreteren. Dit alles maakt van ILMAC een zeer gespecialiseerde vakbeurs.

De ILMAC-editie 2022, die plaatsvond in een hall van het Beaulieu expo-complex in Lausanne, is veel kleiner dan de Bazel-editie (meer dan 400 exposanten) en een erg compacte beurs, d.w.z. de meeste exposanten hebben een kleine stand. De editie in Lausanne telde officieel ca. 150 exposanten, waaronder veel hogescholen, clusters en uitgevers van vaktijdschriften. Als die worden uitgesloten, blijven volgens ruwe schatting een 80-tal ‘echte’ exposanten over. Dat was duidelijk meer dan de vorige ‘corona-editie’ in 2020. Het aantal bezoekers van de Lausanne-editie kan niet wedijveren met de bezoekers van ILMAC Bazel (2.000 vs. 12.000). De overgrote meerderheid (93%) van de bezoekers komt uit Zwitserland, dat in tegenstelling tot de Bazel-editie die meer internationaal is. De editie in Lausanne mist m.a.w. kritische massa en internationale uitstraling en is daarom minder interessant om te bezoeken dan de grotere editie in Bazel.

Echter, voor wie een beter zicht wil krijgen op de sectoren farmacie, chemie & life sciences en op de belangrijkste spelers in het Franssprekende deel van Zwitserland, is de Lausanne-editie van ILMAC wel de moeite om te bezoeken.

De ILMAC-beurs vindt alternerend plaats in Bazel en Lausanne en vindt in 2023 dus opnieuw plaats in Bazel.
De volgende editie van ILMAC in Lausanne zal plaatsvinden op 25 en 26 september 2024, opnieuw in het Beaulieu expo-complex in Lausanne.

30 september 2022