U bent hier

Hulppakket van de Wereldbank voor de bestrijding van COVID-19 in ontwikkelingslanden

Snelle hulpprojecten voor de bestrijding van Covid 19 in ontwikkelingslanden

De Wereldbank maakt de volgende 15 maanden niet minder dan 160 miljard USD vrij voor de bestrijding van het Covid-19 virus, de ondersteuning van de gezondheidssector en het bestrijden van de economische en sociale gevolgen van de epidemie. Daarvan zal 50 miljard USD bestaan uit giften of in hoge mate concessionele leningen.

In een eerste fase werden een groot aantal hulpprogramma’s opgestart in de getroffen ontwikkelingslanden. Deze “fast track” projecten zijn gericht op detectie, preventie en inperking van het virus.

 • Preventie en inperking van de besmettingen: (laboratoriumuitrusting, bewakingssystemen, training van medisch personeel,...),
 • De aankoop van medisch materiaal en uitrusting (handschoenen, mondmaskers, beschermingskledij, beademingstoestellen,...),
 • Constructie, modernisering en uitbreiding van medische infrastructuur (intensive care, quarantaine, verzorging,…),
 • Opbouw van monitoringsystemen waarbij de lokale gemeenschappen actief worden betrokken,
 • Ondersteuning van de lokale onderzoeksinstellingen voor de ontwikkeling van vaccins en geneesmiddelen.

De Wereldbank bouwt hierbij op haar ervaring met eerdere crisissen, zoals de financiële crisis in 2008 en de ebola-uitbraak enkele jaren geleden. De procedures worden daarbij ingekort, zodat een snelle reactie mogelijk is. Het gaat niet enkel om nieuwe projecten, maar ook over de herschikking van bestaande projecten.

In een latere fase zullen ook projecten worden gelanceerd die een antwoord zullen bieden op de economische facetten van de crisis.

De reeds goedgekeurde COVID-19 projecten zijn terug te vinden op de website van de Wereldbank (klik hier voor de geüdatede en aanklikbare lijst). Op 12 mei 2020 werd voor de volgende landen een project goedgekeurd in het kader van de “Fast Track Facility” (FTF) :

Landen waarvoor al een COVID-project werd goedgekeurd

Afrika

 • Benin, Burkina Faso, Burundi, Cabo Verde, Central African Republic, Chad, Côte d’Ivoire, Democratic Republic of Congo, Eswatini, Ethiopia, Ghana, Kenya, Liberia, Mali, Malawi, Mauritania, Niger, Republic of the Congo, Rwanda, Sao Tome e Principe, Senegal, Sierra Leone, The Gambia, Togo

Oost-Azië en de Stille Zuidzee

 • Cambodia, Lao PDR, Marshall Islands, Mongolia, Myanmar, Papua New Guinea, Philippines

Europa en Centraal-Azië

 • Bosnia and Herzegovina, Georgia, Kyrgyz Republic, Moldova, North Macedonia, Tajikistan, Turkey, Uzbekistan

Latijns Amerika en de Cariben

 • Argentina, Ecuador, El Salvador, Haiti, Honduras, Paraguay

Midden-Oosten en Noord-Afrika

 • Djibouti, Jordan, Tunisia, Yemen

Zuid-Azië

 • Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan, Sri Lanka

Steun aan de private sector (IFC)

Naast de steun aan de lokale ondernemingen zal de private arm van de Wereldbank, het “International Finance Corporation” (IFC) extra steun geven aan de bedrijven die het in portefeuille heeft. Ook de financiële sector wordt extra ondersteund, zodat lokale banken werkkapitaal aan ondernemingen kunnen blijven verschaffen, alsook financiering voor de (internationale) handel.

13 mei 2020

Bijkomende informatie