U bent hier

Horecabeurs, Alles für den Gast - Salzburg 2018

De 49ste editie van de horecabeurs 'Alles für den Gast' vond plaats van 10 t.e.m. 14 november 2018 in Salzburg (Messe). De beurs trekt, omwille van de locatie in Salzburg, ook veel exposanten en bezoekers uit de buurlanden Duitsland en Italië. Alles für den Gast is, althans officieel, een internationale vakbeurs, maar dient in de praktijk, te worden beschouwd als een publieksbeurs en een, zij het erg succesvolle nationale beurs, met een zekere regionale uitstraling naar de buurregio's van Beieren en Noord-Italië.

Aan de editie 2018 namen 751 exposanten deel. Het gros van de exposanten (491 of 65%) kwam uit Oostenrijk; ca. 27% (of 205) en 5% (of 34) kwam uit Duitsland en Italië; de overige 3% van de exposanten kwam uit verscheidene landen, waaronder Nederland, Zwitserland en ook 1 bedrijf uit België (Vlaanderen). In 2014 stelden nog ca. 700 exposanten uit 8 verschillende landen tentoon, wat aangeeft dat 'Alles für den Gast' gestadig groeide tijdens de voorbije jaren.

De horecabeurs heeft een uitstekende reputatie tot over de grenzen heen, met als beste bewijs dat de exposanten zich goed op tijd moeten inschrijven, zo niet is er geen plaats meer op de 15.000 m² tentoonstellingsoppervlakte verspreid over de 10 hallen.

Alles für den Gast behandelt uitvoerig de 3 grote deelsegmenten (hotel, restaurant, café), maar de logica van de wijze waarop tentoon gesteld wordt, is soms wat zoek. Zo is er bijvoorbeeld geen groepering per segment in bepaalde hallen. In hal 10, de grootste hal, vindt men heel wat bekende namen zoals Douwe Egberts, Dr. Oetker, Goesser, Heineken, JAVA, Kotanyi, McCain, METRO, Rauch, Teekanne, Unilever en Vandemoortele om er maar enkele te noemen. Bij deze voedingsproducenten ligt de focus vooral op bio- en op lokale productie en er kan er uitvoerig geproefd worden. In de overige hallen (1-9) komen verder alle aspecten aan bod, met de drie horeca segmenten kris kras door elkaar: hotel business (boeking, beveiliging, decoratie, inrichting etc.), restaurantzaken (veel focus op kasregistratie-systemen, maar uiteraard ook op inrichting en toestellen zoals fornuizen en koelsystemen) en café (koelsystemen, decoratie, presentatie etc.). Bedrijven zijn zowel direct (met eigen stand) als indirect (via vertegenwoordiger) aanwezig.

De beurs is interessant om een beter zicht te krijgen op horecamarkt in Oostenrijk. Omwille van de grootte en het nationale karakter van de beurs, lijkt Alles für den Gast minder geschikt voor Vlaamse bedrijven om er rechtstreeks aanwezig te zijn, noch om er een invoerder/distributeur te zoeken (daarvoor is het te druk). De horecabeurs is allicht ook minder geschikt om een Vlaamse stand te organiseren voor bv. toeleveranciers aan de horecamarkt. Er werden trouwens geen nationale gemeenschapsstanden opgemerkt op deze 2018-editie.

De volgende editie (2019) zal de jubileumuitgave (50 jaar) van 'Alles für den Gast' zijn. De exacte data in november zijn nog niet bekend.

19 november 2018

Bijkomende informatie