U bent hier

"Hooggeprijsde" Vlaamse uitvoer in 2022 klom 26%, maar groei verwaterde in vierde kwartaal

Tot februari 2022 benaderde de (wereld)handel in absolute termen het niveau van vóór de invasie, maar wel met een verschillende product- en geografische samenstelling, waardoor de spanning in het internationale handelssysteem bleef aanhouden. Door de inval van Rusland in Oekraïne kwamen daar nog een resem gigantische uitdegingen bovenop, want de oorlog bracht abrupte onderbrekingen mee in de handelsbetrekkingen tussen Rusland, Oekraïne en tal van geïndustrialiseerde economieën, ook onderling. Resultaat: enorme impact op de prijzen van essentiële grondstoffen in de energie-, metalen- en landbouwsfeer, blijvende haperingen in internationale waardeketens, ongezien hoog oplopende inflatiecijfers en de openlijke vrees voor een langdurige internationale recessie.

Desondanks ging de waarde van zowel  de Vlaamse uitvoer (+26,0%) als die van de invoer (+31,6%) aanzienlijk  vooruit in 2022.
Uiteraard speelden de uitvoer van vaccins en de historische prijspieken van energieproducten — vooral aardgas en aardolie — daarbij een wezenlijke rol, maar zelfs als we die even vergeten, dan nog zou de Vlaamse totaaluitvoer met 18,8% zijn toegenomen met - net als in 2021 - positieve resultaten over alle alle exportsectoren heen.  

25 april 2023

Bijkomende informatie