U bent hier

Hongaarse inflatie kende sterke stijging in 2022

Hongarije heeft nu het hoogste inflatiepeil in de EU. In vele landen liep de inflatie de afgelopen maanden terug maar een aantal specifiek Hongaarse factoren zorgen ervoor dat deze in het Centraal-Europese land zo hoog blijft liggen:

  • De verzwakking van de forint in 2022.
  • De loon-prijsspiraal die aan het ontstaan is.
  • Het uitfaseren van de maximumprijs voor brandstoffen en de prijsverhogingen door winkels om de bevriezing van de voedselprijzen te compenseren.
  • De compensatie voor de verliezen door de speciale retailbelasting. 

Werkgevers moeten hun personeel in toenemende mate compenseren door het toekennen van loonsverhogingen, wat het prijsniveau verder opdrijft en tegelijkertijd weegt op de kostenstructuur. Het gemiddelde loon (excl. premies en bonussen) lag eind december 18,5% hoger dan het voorgaande jaar. Veel werkgevers hebben weinig andere keuzes dan meegaan in het opbod door de heersende krapte op de arbeidsmarkt. Het werkloosheidscijfer bedroeg eind vorig jaar 3,8%. 

In Q3 van 2022 lag het bbp 4% hoger dan in dezelfde periode van 2021, maar in vergelijking met het voorgaande kwartaal was er een lichte daling met 0,4%. Zowel de export- als de importcijfers kenden een toename met respectievelijk 4,6% en 4%.

De industriële productie groeide in november 2022 met 0,5% in vergelijking met dezelfde maand in 2021. Veel sectoren zagen echter een terugval van de productie, bij de stijgers springt vooral de sector van de elektrische uitrustingsgoederen in het oog. 

De activiteit in de bouwsector is aan het vertragen. In oktober 2022 lag ze 2,5% onder de prestaties dan een jaar eerder, maar wanneer we de output van de eerste 9 maanden vergelijken met deze van dezelfde periode in 2021 zien we een groei met bijna 4%. De outputdaling in oktober was iets sterker in de constructie van gebouwen dan bij engineeringwerken. 

De retailverkoop voor food en non-food vertraagt eveneens, maar ook hier zien we dat de verkoopsvolumes sterker zijn dan in dezelfde periode van vorig jaar (+6,4%). 

Bronnen: 

16 januari 2023