U bent hier

Hollywood in cijfers

Wie ‘Hollywood’ zegt, weet meteen dat de cluster van film en digitale media een zeer grote economische impact heeft in Los Angeles County. Deze sector is er goed voor 640.500 banen en genereert jaarlijks 58,8 miljard dollar aan inkomen uit arbeid en 158,3 miljard dollar economische ‘output’. Dat blijkt uit de cijfers van onderzoeksbureau Beacon Economics.

Jobs en lonen

Van de 640.500 werknemers in deze sector zijn er 265.000 rechtstreeks werkzaam in de film- en digitale media-industrie en 375.500 indirect. Samen maken ze 17% uit van de totale beroepsbevolking in Los Angeles County.

Het gemiddelde loon in de film- en digitale media-industrie in Los Angeles County is 117.000 dollar per jaar. Dat is 95% boven het gemiddelde loon in de hele economie van de county (59.900 dollar).

In de filmsector bedraagt het gemiddelde loon er 98.800 dollar. In de sectoren Publishing ($147.800), Broadcasting ($141.500) en de opkomende Digital Media ($123.200) ligt het zelfs nog hoger dan in de filmbranche.

Bedreigingen en opportuniteiten

Film & tv zoals we die vroeger kenden, veranderen dan wel deels van gedaante – of minstens van distributiekanalen, consumptiemomenten en -toestellen  –  door de explosieve groei van ‘digitale media’ waarin de reuzen uit Silicon Valley een hoofdrol spelen, zoals Facebook, Google, en Netflix; maar Los Angeles verliest daarom niet aan belang. Dankzij de stevig verankerde cluster en de creatieve ‘talent pool’ die voorhanden is, is er de voorbije jaren langs L.A.’s ‘Silicon Beach’ (aan de andere kant van de stad dan Hollywood) een resem jonge innovatieve mediabedrijfjes en -bedrijven gegroeid, en zijn reuzen als Google én Facebook én Amazon hier bijhuizen komen openen die zich vooral op ‘content’ toeleggen.  

Andere staten (in de VS) en andere landen (buiten de VS) halen met rijkelijke incentives wel opnames en productie-crews naar zich toe, maar de positie van L.A. ondergraven kunnen ze (voorlopig) niet. L.A. County is voor deze sector nog steeds ontegensprekelijk het belangrijkste centrum van de VS (en daarbuiten) met z’n creatieve professionals, de iconen van de industrie, de duizenden toeleveringsbedrijven met elk hun specialiteit, het jonge talent en veel van de beste onderwijsinstellingen in de sector, heuse ‘talent feeders’.

Het zit dus nog wel even snor. Maar L.A. moet natuurlijk niet op z’n lauweren rusten terwijl de sector ingrijpende wijzigingen ondergaat. Daarom formuleert Beacon Economics ook een aantal maatregelen die de stad en de county kunnen treffen om hun positie ook op langere termijn veilig te stellen: administratieve vereenvoudiging, meer contact tussen officials en de sector, een focus op talentontwikkeling, openstellen van meer stads- en county-eigendommen voor shootings, zijn er daar enkele van.

Download via de link hieronder het recente, volledige rapport van Beacon Economics met een pak cijfers over de film- en digitale media-industrie in Los Angeles, het belang ervan voor de regio, en de uitdagingen en opportuniteiten.

4 december 2018