U bent hier

Hoe ziet de toekomst van de ruimtevaartsector in Finland eruit?

Finland is een belangrijke speler geworden in de Europese ruimtevaartsector en er is politieke wil om het land tegen 2025 tot een van de meest aantrekkelijke nieuwe ‘ruimte-economieën’ ter wereld te maken.

Vooral het Finse Meteorologische Instituut, de Aalto University Space Technology Group, de Turku Universiteit en het in Espoo gevestigde bedrijf Iceye spelen een belangrijke rol in het Finse ecosysteem.

  • Het Finse Meteorologisch Instituut onderzoekt onder meer de fabricage van delen van satellieten met 3D-printen (https://en.ilmatieteenlaitos.fi/space-research-and-observation-technologies). 
  • Iceye, een spin-off van de Aalto University, zou de ‘helderste ster’ van de sector in Europa zijn, met verschillende nieuwe Finse bedrijven die op het punt staan om op deze lijst te komen. Iceye is de toonaangevende Europese aanbieder van observatiegegevens en heeft momenteel ongeveer 100 werknemers in hun bedrijf in Espoo. De oprichter van Iceye, de heer Pekka Laurila, zegt dat een van de sterke punten van Finland de goede samenwerking met de autoriteiten is. Het is wel een uitdaging om investeringsgeld te vinden. Ze hebben tijdens drie oprichtingsrondes (founding rounds) al 70 miljoen euro opgehaald, maar om de wereld te veroveren hebben ze nog een grote fundraising campagne nodig.

Daarnaast zijn er nog andere initiatieven:

19 maart 2020