U bent hier

Hoe presteert de Litouwse economie?

Robertas Dargis is één van de meest succesvolle en bekendste zakenlui in Litouwen. Tevens is hij president van de Litouwse Confederatie van Industriëlen (LPK). LPK is de grootste zakelijke organisatie in Litouwen en telt meer dan 3000 leden, voornamelijk grotere productiebedrijven. LPK vertegenwoordigt 64% van de Litouwse economie.

Tijdens een recente voordracht bij het European Business Network (EBN), dat maandelijks ontbijtsessies organiseert in Vilnius, gaf de heer Dargis een overzicht van de huidige stand van zaken van de Litouwse economie.

Hieronder een opsomming van de belangrijkste punten die tijdens de presentatie aan bod kwamen.

1. Groei BNP

Het Litouws BNP nam in 2016 met 2,3% toe. Tijdens het eerste kwartaal van 2017 was dit 4,1%. Zowel de industriële productie (+2,3%) als de tewerkstelling (+3,5%) nemen gestaag toe.

2. Diversificatie export

De sancties en politieke spanningen tussen de EU en Rusland zetten ook Litouwen ertoe aan om hun export meer te diversifiëren. Hoewel de export naar het VK met 8% ten opzichte van dezelfde periode in 2016 afnam, blijft het land samen met de Verenigde Staten en Zweden de belangrijkste afnemers van Litouwse goederen, net als de buurlanden Polen en Letland.

Verder blijft het land een belangrijke transit hub naar Rusland en Wit-Rusland voor niet Litouwse goederen. En worden de Japanse en Indische markten meer en meer ontdekt door Litouwse ondernemingen.

Qua producten blijven meststoffen de belangrijkste exportgoederen. Ze zijn goed voor 43% van de totale Litouwse export. Andere belangrijke exportproducten zijn mineralen (14%), meubels en machines (beide 8%).

3. Uitdagingen voor de Litouwse economie

De belangrijkste uitdaging voor de Litouwse economie is de demografische situatie van het land: in 2017 verwacht men dat zo'n 50.000 Litouwers het land zullen verlaten. Om deze trend te keren zijn hervormingen nodig in het hoger onderwijs, de administratie, de samenwerking tussen universiteiten en de privésector inzake O&O. Verder is er nood aan een betere internationale samenwerking en een verhoogde efficiëntie van de arbeidsmarkt.

26 juni 2017

Bijkomende informatie