U bent hier

Het VK kondigt alweer nieuwe douanedeadlines aan

Over het Border Operating Model is al veel inkt gevloeid. In die gids licht de Britse overheid toe hoe en vanaf wanneer de verschillende douaneformaliteiten en -controles aan de Brits-Europese grens in werking treden. Allemaal goed en wel, ware het niet dat de Britten vaak met de deadlines schuiven. Recent was dat weer het geval. Tijd voor een stand van zaken.

Enkele weken geleden nog maakte het VK bekend dat de extra douanecontroles voor producten van plantaardige en dierlijke origine vanaf 1 juli op alle goederen van toepassing zouden zijn. Intussen is er nieuwe informatie beschikbaar. Zo zullen de Britse douaneautoriteiten een onderscheid maken tussen verschillende goederentypes. Afhankelijk van het soort product dat u als Vlaams bedrijf uitvoert, krijgt u met extra Britse invoercontroles te maken vanaf 1 juli, 1 september of 1 november 2022.

Wat de 3 nieuwe deadlines concreet inhouden

Vanaf 1 juli 2022 dient u rekening te houden met zowel certificering als fysieke en overeenstemmingscontroles voor:

  • alle resterende gereglementeerde dierlijke bijproducten;
  • alle gereglementeerde planten en plantaardige producten;
  • alle vleesproducten;  
  • alle resterende levensmiddelen met een hoog risico die niet van dierlijke oorsprong zijn.

Op 1 september 2022 voert het VK dan weer de certificeringsplicht en fysieke controles in voor alle zuivelproducten.

Vanaf 1 november 2022 geldt dat ook voor alle resterende gereglementeerde producten van dierlijke oorsprong, met inbegrip van samengestelde producten en visproducten.

Wat we al wisten: veranderingen vanaf 1 januari 2021

Naast deze geactualiseerde deadlines staan er op korte termijn nog wijzigingen in de stijgers. Die maakte de Britse overheid de voorbije weken en maanden druppelsgewijs bekend. Met name drie veranderingen verdienen daarbij uw aandacht:
 

1. Gewijzigde invoermodellen

De Britse douane hanteert  twee modellen om goederen te controleren aan de grens. Enerzijds is er het ‘temporary storage’-model. Daarbij kan de Britse douane uw goederen tot max. 90 dagen opslaan in een aparte ruimte. Na aangifte vertrekken ze dan richting hun eindbestemming. Op dit invoermodel hebben de nieuwe douaneregels geen impact.

Bij het nieuwe ‘pre-lodgement’-model ligt dat anders. Daarbij is vanaf 1 januari een voorafgaande aanmelding van de goederen vereist. Die ‘pre-notificatie’ moet in orde zijn vóór uw goederen uit de EU vertrekken. De Britse douanetechnologie GVMS bundelt dan verschillende referentienummers in één overkoepelend nummer. Het is cruciaal dat uw transporteur over dit nummer beschikt bij het oversteken van de Britse grens.
 

2. Voorafgaande kennisgeving voor dierlijke en plantaardige producten

Exporteert u producten van plantaardige of dierlijke oorsprong, dan moet u die vanaf 1 januari vooraf aanmelden via het juiste systeem. Ook de Britse importeur dient zich vooraf te registreren in dat systeem. Voor dierlijke producten gebeurt de aanmelding via IPAFFS. Plantaardige producten meldt u dan weer aan via PEACH.
 

3. Geen uitgestelde douaneaangifte meer mogelijk

In 2021 moest de invoerder aan de overkant van Kanaal slechts enkele basisgegevens voorleggen aan de Britse douane. De importeur kon de effectieve douaneaangifte onder bepaalde voorwaarden immers tot 6 maanden uitstellen. Deze overgangsregeling loopt echter af: vanaf 1 januari 2022 is een volledig ingevulde Britse invoeraangifte verplicht.

Stel ons uw vraag

Wenst u meer informatie of praktisch advies omtrent douaneformaliteiten aan de Brits-Europese grens? Of heeft u andere Brexit-gerelateerde vragen? Ontdek onze tips op www.brexitready.be of neem contact op met onze Brexit-helpdesk via brexit@fitagency.be.

24 november 2021