U bent hier

Het Servische start-up landschap

Het onderwijssysteem in Servië levert jaarlijks meer dan 3.000 ingenieurs af en alle scholieren ouder dan 11 jaar krijgen les in programmeren. Vandaag zijn er meer dan 40.000 werknemers actief in de techindustrie. De waarde van de Servische IT-export zit ruim boven 1,5 miljard USD op jaarbasis. 

De overheid heeft een strategie om de groei van het start-up ecosysteem te versnellen en moedigt actief innovatie aan in 's lands economie. De overheid wil het aantal actieve start-ups minstens verdubbeld zien tegen 2025 en beschouwt de ecosystemen ook als een manier om buitenlandse investeringen aan te trekken. 

Er werden tal van maatregelen genomen om het beleid te versterken. Zo hoeven oprichters in de eerste 3 jaar geen belastingen te betalen op hun salarissen. In 2022 werden de belastingen met 70% verminderd en de verplichte bijdragen voor salarissen in R&D-projecten afgeschaft. Wanneer IP-rechten als niet-geldelijke inbreng toegevoegd worden aan het kapitaal van een onderneming, hoeft geen winstbelasting betaald te worden op de transfer. Investeerders in innovatieve start-ups kunnen een belastingkorting van 30% krijgen op de waarde van de investering. De maatregelen blijken hun vruchten af te werpen want in 2021 zagen start-ups de investeringen met maar liefst 600% stijgen tot +/- 125 miljoen euro. 

25% van de werknemers in de techsector zijn buitenlanders, waaronder ook heel wat mensen met Servische roots. Werkvergunningen worden vlot afgeleverd op basis van toegekende visa voor een langere verblijfsduur. 

De belangrijkste subsegmenten van de techindustrie zijn gaming en blockchain.

De meeste gamingstudio's zitten in Belgrado en Novi Sad. De sector stelt 2.200 mensen te werk en haalde een omzet van 200 miljoen euro in 2021. De Serbian Games Association helpt ontwikkelaars door het opzetten van incubatoren en programma's in samenwerking met grote namen uit de sector. 

Servië is uitgegroeid tot een belangrijke plek voor R&D en op blockchain gebaseerde productontwikkeling. Op basis van het aantal blockchain developers staat Servië in de wereldwijde top 5. Een wet uit 2021 legaliseerde handel in en mining van cryptomunten en verplichte dienstenleveranciers tot het verkrijgen van een licentie.

Bronnen en nuttige links: 

https://startap.gov.rs/en/

https://startap.gov.rs/en/organizations/

https://srbijainovira.rs/en

https://www.dsi.rs/

31 januari 2023