U bent hier

Het nieuwe handelsbeleid in de VS

Met de komst van een nieuwe Amerikaanse president komen ook nieuwe handelsbeleidsmaatregelen. Zal het handelsbeleid veranderen? Wat is de toekomst voor de handel met de VS? Al deze vragen worden gesteld door individuen, bedrijven en regeringen van over de hele wereld. Sinds zijn aantreden begin 2021 heeft President Biden niet alleen geïnvesteerd in binnenlandse vernieuwing maar heeft hij ook de nadruk gelegd op het handelsbeleid van de VS en het stimuleren van internationale allianties.

Hoewel er veel verschillen zijn tussen de prioriteiten van president Biden en die van zijn voorganger, zijn er tussen het vorige en huidige handelsbeleid ook heel wat overeenkomsten. “America First” is ook een prioriteit van de nieuwe president. Beslissingen zoals de toediening van COVID booster shots voor Amerikanen terwijl het vaccin in sommige andere landen nog steeds niet beschikbaar is, is een van de voorbeelden van hoe president Biden zich de "America First" mentaliteit en focus heeft toegeëigend. Ook het asielbeleid voor immigranten, de terugtrekking uit Afghanistan en het handelsbeleid met China zijn voorbeelden. In januari 2021 werd het uitvoeringsbesluit "Buy American" ondertekend, waarmee men probeert om de toewijzing van overheidsopdrachten om te buigen van buitenlandse naar Amerikaanse fabrikanten.

Wat het handelsbeleid met China betreft, heeft de Biden-regering niet veel veranderd ten opzichte van het beleid van Trump. De invoertarieven op Chinese goederen blijven van kracht, evenals de ‘Phase One’ handelsovereenkomst met China. Die ‘Phase One’ handelsovereenkomst bestaat uit twee delen: (1) het vereist een structurele hervorming van de economie en van het handelsregime in China, en (2) het verplicht China om in de komende jaren aanzienlijke extra aankopen te doen van goederen en diensten uit de VS. De Verenigde Staten beweren dat dit beleid zal leiden tot een eerlijkere en evenwichtigere concurrentie tussen beide landen, waarbij sommige Amerikaanse bedrijven, die benadeeld worden door de Chinese invoertarieven, voordeel zullen halen.

Daarnaast wordt de transatlantische relatie tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie steeds beter.

  • In juni 2021 werd de EU-VS Handels- en Technologieraad (Trade and Technology Council/TTC) gelanceerd. De algemene doelstelling van de TTC is om het concurrentievermogen, de welvaart en de verspreiding van de democratische en marktgerichte waarden van de VS en de EU te bevorderen. Dit gebeurt door de transatlantische handel en investeringen in opkomende technologie te vergroten, ons technologisch en industrieel leiderschap te versterken, innovatie te stimuleren en kritieke en opkomende technologieën en infrastructuur te beschermen en te bevorderen.
  • Naast de TTC zijn Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, en president Biden overeengekomen om besprekingen te beginnen over een wereldwijde regeling voor duurzaam staal en aluminium, waarbij het conflict wordt gepauzeerd en de tarieven worden verlaagd. 
  • Dit was niet het enige geschil dat onlangs is bijgelegd. Het 17 jaar oude Boeing-Airbus conflict, waarbij zowel de EU als de VS werden beschuldigd van oneerlijke subsidiëring van hun luchtvaartreuzen, is opgelost met een akkoord dat miljarden straftarieven zal opschorten.

Deze 3 demarches hebben de huidige en toekomstige transatlantische relatie tussen de Verenigde Staten en de EU versterkt en zijn veelbelovend voor het toekomstige handelsbeleid. 

15 november 2021