U bent hier

Het nationale herstel- en veerkrachtplan, het meerjarig financieel kader en NextGeneration EU in Griekenland

De langetermijnbegroting van de EU, in combinatie met NextGenerationEU, zal het grootste stimuleringspakket zijn dat ooit uit de EU-begroting is gefinancierd. Een totaal van 1,8 biljoen euro zal helpen bij de wederopbouw van een Europa na de coronaviruspandemie. Het wordt een groener, digitaler en veerkrachtiger Europa. NextGenerationEU is een tijdelijk herstelinstrument van 750 miljard euro om de economische en sociale schade, als gevolg van de coronaviruspandemie te helpen herstellen.

De nieuwe langetermijnbegroting zal de flexibiliteitsmechanismen versterken om te garanderen dat het in staat is om in onvoorziene behoeften te voorzien. Het is niet alleen een budget dat past bij de realiteit van vandaag, maar ook bij de onzekerheden van morgen.

Het ontwerp van het Griekse Nationale Herstel- en Veerkrachtplan bevat vier hoofdcomponenten voor de strategie van het land, namelijk: groene transitie, digitale transitie, werkgelegenheid, vaardigheden en sociale samenhang, en privé-investering en economische en institutionele transformatie. Daaronder zijn achttien prioritaire gebieden aangewezen om duurzame en inclusieve groei te bevorderen, met de nadruk op groene transitie en digitalisering van het openbaar bestuur en de economie.

Het belangrijkste doel van Griekenland zal zijn "het dichten van de kloof tussen grote investeringen, productie en werkgelegenheid, kenmerkend voor de prestaties van de Griekse economie van het afgelopen decennium, die nog verslechterde als gevolg van de huidige pandemie”.

Lees de details in het document in bijlage.

7 april 2021

Bijkomende informatie