U bent hier

Het importeren van droge levensmiddelen naar Israël is nu gemakkelijker

Het Israëlische parlement heeft een nieuw beleid goedgekeurd om droog voedsel zoals granen en pasta gemakkelijker te importeren.
 
Het is een herziening van het protectionistische beleid (één van de oudste) van Israël, waardoor een vrijere concurrentie in de invoer van levensmiddelen van toepassing wordt.

Onder de nieuwe voedingshervorming, ook de 'Cornflakes Law' genoemd, zal de invoer van lage gezondheidsrisico droge goederen zoals granen, rijst en pasta gemakkelijker toegang hebben tot Israël en niet langer meer in de havens moeten worden geïnspecteerd waardoor de kosten voor de consumenten naar verwachting zullen verlagen.
De importeur zal enkel moeten verklaren dat de producten voldoen aan de EU- en Israëlische gezondheidsvoorschriften, in plaats van het indienen van originele documenten van de fabrikant. Het ministerie van Volksgezondheid zal de producten checken eenmaal ze in de winkel zijn.

Kleinere importeurs en supermarkten zullen 'parallelimport' mogen toepassen, zoals het kopen van hetzelfde merk van bijvoorbeeld pasta, en dit rechtstreeks van de oorspronkelijke producent, in plaats van via de hoofdimporteur te gaan.

Sommige supermarkten zijn al begonnen met zo’n parallelimport. Een voorbeeld is de 'Victory supermarktketen' die vorig jaar begon met het rechtstreeks importeren van merken (zoals bvb Nutella, Kinder, Barilla, Quaker, ...) en deze producten goedkoper verkoopt.

De Israëlische overheid verwacht dat dit zal leiden tot concurrentie tussen bedrijven.

(bron: Reuters, Jerusalem Post)

20 juli 2016