U bent hier

Het belang van de Italiaanse 'interporti' en het intermodale netwerk

De Italiaanse 'interporti' vormen een nationaal netwerk van 26 entiteiten, voor het geïntegreerd beheer van de goederen via land.

- 12 hiervan zijn gelegen in het Noord-Oosten van het land
- 5 in het Noord-Westen
- 4 in het Centrum
- en 5 in het Zuiden

Ze liggen allemaal op de 4 Europese core-corridors: Balkan-Middellandse Zee, Middellands Zeegebied, Scandinavië-Middellandse Zee en Rijn-Alpen.
In deze Italiaanse 'interporti' of ook wel 'tussenhavens' genoemd, werden in 2021 meer dan 50.000 intermodale treinen geladen/ontladen.
Het intermodaal verkeer bedroeg in 2021 meer dan 1.200.000 UTI (container of 'unità di trasporto intermodale').

Het totaal aan goederen is ongeveer 70.000.000 ton per jaar, voor een totaal van 1.200 transport- en logistieke bedrijven. Dagelijks rijden er in en uit de 'nterporti meer dan 25.000 zware vrachtwagens.

De oppervlaktes bedragen:
- 32 miljoen m² voor logistieke diensten
- 3 miljoen m² terminal
- 5 miljoen m² aan magazijnen (waarvan 4,5 miljoen op kamertemperatuur, 0,365 voor verse producten en 0,235 voor koude opslag)

Volgens een studie van de Deutsche GVZ-Gesellschaft mbH zijn 6 van de 14 belangrijkste Europese interporti Italiaans. De belangrijkste zijn Quadrante Europa Verona, Interporto di Parma, Interporto di Bologna, Interporto di Padova, Interporto di Nola en Interporto di Torino.

Deze interporti zijn een natuurlijke aanknopingspunt van de waardeketen, die Italië vooraan op de lijst zet als brug tussen Noord-Afrika, Oost-Europa en het Midden-Oosten. Vanuit deze markten kunnen de goederen dan via vrachtwagen naar het hart van Europa gebracht worden.

Voor Italië zijn deze interporti de instrumenten voor de havens om zich te verbinden met de nationale productiezones en hier een rechte lijn mee te vormen. Zo worden ook de dicht bevolkte steden rond de havens niet nodeloos belast.

De interporti maken nu actief werk van de installatie van fotovoltaïsche installaties, alle mogelijke oplossingen voor de energetische optimalisatie, verdelers van LNG voor de vrachtwagens, elektrische laadpalen.

Voor al deze toepassingen zullen in de nabije toekomst nieuwe investeringen gedaan worden, ook in het licht van het nieuwe PNRR (Piano Nazionale Recovery e Reconversione).

UIR zelf heeft voor 2022 meer dan 200 miljoen euro veil voor de modernisering van de interporti, toepassen en testen van technologiëen met waterstof voor het zwaar vervoer en de treinen, evenals de toepassingen aan de gewijzigde klimaatomstandigheden. Hier zijn mogelijkheden voor onze Vlaamse bedrijven weggelegd!

11 april 2022