U bent hier

Herstel verwacht voor retailsector in Arabische Golf

Verwacht wordt dat de retailsector in de Arabische Golflanden de komende jaren zal groeien met 4%, van 253,2 miljard USD in 2018 tot 308 USD in 2023.

Groeifactoren

De groei wordt aangedreven door een groeiende bevolking, een stijgend bbp per capita en grotere bezoekersaantallen. Andere factoren die de retailverkoop stimuleren, zijn:

  • stijgende olieprijzen, 
  • gerichte overheidsuitgaven in infrastructuurprojecten, 
  • de mogelijkheid tot 100% eigenaarschap in de retailsector,
  • versoepelde visumprocedure in sommige landen voor toeristen,
  • een aantal mega-events die de komende jaren zullen plaatsvinden.

E-commerce zorgt voor veranderend retaillandschap

De retailsector in de GCC-landen verandert sterk onder invloed van e-commerce. Millenials, vrouwen die uit werken gaan en expats doen de vraag stijgen naar consumentengoederen, in het bijzonder internationale merken en voedingsconcepten. Voor de non-food retailverkoop wordt een groei verwacht van 4,7% tussen 2018 en 2023, voor de food retail 2,8%.

VAE en Saudi-Arabië domineren retailverkoop in de regio

Vooral in de VAE, Koeweit en Qatar wordt een sterkere groei verwacht door het groeiende toerisme, de bestaande koopkracht en de aanwezigheid van georganiseerde retailwinkels. VAE en Saudi-Arabië zullen de retailverkoop blijven domineren in de regio, samen goed voor 76,9% van de totale verkoop in 2023.

Mega-evenementen stimuleren duty-free verkoop

Duty-free verkopen op de luchthavens van Dubai, Abu Dhabi, Doha en Manama zullen naar verwachting in 2023 4,8 miljard USD bedragen, wat een jaarlijkse groei betekent van 8,8% vanaf 2018. De sterke groei kan worden toegeschreven aan een verwachte stijging van het passagiersverkeer door mega-evenementen zoals Expo 2020 Dubai en de FIFA World Cup 2022 in Qatar. Bovendien heeft de regio ook heel wat attracties te bieden aan toeristen in verschillende sectoren, zoals entertainment, sport, festivals, MICE (Meetings, Incentives, Conferences) en tentoonstellingen.

Ook de verkoop van luxegoederen neemt toe

De retailverkoop van persoonlijke luxegoederen in het Midden-Oosten zal naar verwachting op jaarbasis met 4% groeien. Het herstel van de olieprijzen en de daaropvolgende economische opleving zullen naar verwachting leiden tot een toename van de koopkracht. Ook een stijging van het aantal toeristen, in combinatie met de initiatieven van de GCC-regeringen om namaakproducten te bestrijden, zullen de vraag naar luxeproducten in de regio stimuleren.

Een uitgebreid overzicht van de evoluties en trends in de diverse landen van de GCC, leest u in de marktstudie 'GCC Retail Industry Report' van Alpen Capital. 

26 april 2019