U bent hier

Haven van Zeebrugge en RX/SeaPort stellen twee nieuwe brexit-tools voor

Verscheept u via de haven goederen van en naar het VK? Daags na de brexit moet u daarbij nieuwe douaneformaliteiten vervullen. Die wil u uiteraard efficiënt afhandelen, voor een onverminderd vlotte import en export van uw goederen. Het dataplatform RX/SeaPort maakt dat mogelijk, onder meer met twee gloednieuwe brexit-tools.

RX/SeaPort werd ontwikkeld op initiatief van het havenbestuur van Zeebrugge en APZI, de vereniging van de private ondernemingen in het Zeebrugse havengebied. Dit platform verbindt alle actoren uit de logistieke keten van Zeebrugge. Zo kunnen ze via één digitale verbinding veilig data met elkaar uitwisselen. Het finale doel: ervoor zorgen dat de fysieke goederenstromen niet onderbroken worden door bijkomende brexit-administratie. Twee nieuwe RX/SeaPort-applicaties spelen daarbij een cruciale rol:

  • de WIZARD Export & Import;
  • de e-Balie Ferry.

WIZARD Export & Import: zicht op alle formaliteiten

Deze toepassing doorloopt elke stap van het logistieke proces bij goederenverkeer tussen Belgische en Britse havens en toont aan welke impact de brexit daarbij heeft. Welke douaneformaliteiten zullen de verschillende logistieke spelers bijvoorbeeld moeten vervullen in elke fase? En met welke diensten kan RX/SeaPort daarbij ondersteunen?

e-Balie Ferry: vlotte digitale douaneafhandeling

Exporteert u goederen per ferry, dan kan u via 'e-Balie Ferry' de terminaloperator verwittigen dat er een lading aankomt, met vermelding van alle nodige gegevens. Het resultaat: digitale transparantie en geen wachttijden aan de terminal. Importeert u, dan kan u via dezelfde tool de terminaloperator inlichten over de douanestatus van uw lading en geeft u de bijbehorende douanedocumentnummers mee. Op basis van deze informatie kunnen de goederen vrijgegeven worden voor verder vervoer.

De voordelen van 'e-Balie Ferry' kan u ook genieten bij shortseaverkeer, via de bestaande applicaties ‘e-Balie Container’ en ‘e-Balie RORO’.

Wie meer te weten wil komen over de tools van RX/SeaPort of ze meteen in gebruik wil nemen, kan daarvoor terecht op de website van het platform.

6 maart 2019