U bent hier

Harde Brexit minder waarschijnlijk na stemming in Brits parlement

Gisterenavond, op 13 maart, hield het Britse parlement een stemming over de vraag of het VK de EU zonder akkoord moet verlaten. ‘Nay’, zo klonk het na afloop. Een uitslag die Flanders Investment & Trade (FIT) van harte verwelkomt. Momenteel is er echter nog onzekerheid troef over wat op 29 maart 2019 wel volgt.

Vandaag volgt een tweede stemming. Daarbij moeten de Britse parlementsleden zich uitspreken over een eventuele verlenging van het beruchte artikel 50. Stemt het parlement ‘Aye’, dan moet premier Theresa May aan Europa vragen om de brexit uit te stellen naar een latere datum.

Doemscenario mogelijk geweken

Dat op deze manier de kans verkleint op een harde Brexit, is goed nieuws voor Vlaamse bedrijven. De voorbije weken waren de signalen uit het VK erg ongunstig. Met een uitgebreide communicatiecampagne riep FIT de bedrijfswereld daarom op het zekere voor het onzekere te nemen. Zo bereidden tal van ondernemingen zich voor op de mogelijke gevolgen van een no-deal: van douaneformaliteiten en importtarieven tot nieuwe arbeidswetgeving en wisselkoersrisico’s. Daarbij konden zowel grote bedrijven als kmo’s ook een beroep doen op de ondersteuning van FIT-adviseurs in binnen- en buitenland.

Hoewel deze voorbereidingen veel inspanningen vergden, blijft voorkomen uiteraard beter dan genezen. Een brexit-deal mét douane-unie blijft het meest ideale brexit-scenario, zowel voor bedrijven als voor Vlaanderen als regio. Zo luidt ook het gezamenlijke standpunt van FIT en Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

Uitstel betekent geen afstel

Wordt de brexit uitgesteld, dan komen er naar alle waarschijnlijkheid nieuwe onderhandelingen tussen de EU en het VK in de hoop alsnog een akkoord te bereiken. Maar van uitstel komt geen afstel.

Met al uw vragen kan u nog altijd terecht bij het brexit-team van Flanders Investment & Trade. Neem contact met ons op via brexit@fitagency.be of hou een vinger aan de pols via www.flanderstrade.be en www.brexitready.be.

14 maart 2019