U bent hier

Handelstarieven tussen EU en VS in geschil van Airbus-Boeing vier maand opgeschort

De EU en de VS zijn tot een akkoord gekomen om alle vergeldingsheffingen op export in het geschil over de vliegtuigbouwers Airbus en Boeing, voor vier maanden op te schorten. Deze periode moet ruimte bieden om het geschil, dat beide economieën schaadt, op te lossen.

Het conflict begon in 2018 toen het beroepsorgaan van de WTO oordeelde dat de EU zich niet had gehouden aan de WTO-regels op EU-subsidies voor Airbus. Een jaar later voldeed ook de VS niet volledig aan de regels over subsidies voor Boeing. De WTO gaf de VS toen de toestemming om tegenmaatregelen tegen de EU te nemen door voor 7,5 miljard dollar aan tarieven op Europese exportproducten te heffen. Nog een jaar later, in oktober 2020, gaf de WTO de EU toestemming om soortgelijke tegenmaatregelen te nemen tegen de VS. Deze tarieven zouden in totaal 4 miljard dollar aan Amerikaanse exportproducten vertegenwoordigen. In plaats van de tarieven meteen op te leggen, probeerde de EU een overeenkomst te bereiken waarin beide partijen de betreffende handelstarieven zouden schrappen, maar de VS was op dat moment niet bereid om een onderhandelde overeenkomst te accepteren. En dus legde ook de EU extra tarieven op Amerikaanse exportproducten op. Intussen hebben de betrokken EU-lidstaten genomen om ervoor te zorgen dat de WTO-regels worden nageleefd.

Het is belangrijk dat dit geschil wordt opgelost, want de echte slachtoffers zijn bedrijven actief in de luchtvaartsector, de chemiesector en de agrovoedingssector. De tarieven variëren van 15% tot 25% en veroorzaken verstoringen in de trans-Atlantische toeleveringsketens. De afschaffing van de tarieven zou voor beide partijen gunstig zijn, aangezien hun economieën ook te lijden hebben onder de gevolgen van de pandemie. De relatie tussen de EU en de VS heeft de afgelopen jaren onder grote druk gestaan en dit zou een belangrijke eerste stap kunnen zijn om het vertrouwen tussen de twee weer te herstellen. Dit zou een positief effect hebben op het zakendoen in beide regio’s.

12 maart 2021