U bent hier

Handelsrelaties EU-VS worden op de proef gesteld

De economische relatie tussen de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) is de belangrijkste motor van wereldwijde economische groei, handel en welvaart.

In maart 2020, werkte Phil Hogan, toenmalig EU-commissaris voor Handel, aan een handelsakkoord met de VS. In juni dreigde de VS echter om de huidige importtarieven te verhogen voor bepaalde Europese goederen, zoals gemachtigd onder de WTO-uitspraak. In augustus werd uiteindelijk beslist om deze stijging niet door te voeren voor Europese en Britse goederen. Anderzijds besliste de VS wel om de huidige tarieven van 15 procent op Airbus-vliegtuigen en 25 procent op andere Europese producten te behouden, ondanks de Europese inspanningen om dit 16 jaar oude geschil betreffende vliegtuigsubsidies op te lossen.

De coronacrisis heeft zowel gezorgd voor een wereldwijde toename van protectionisme, als een behoud van internationale samenwerking. Ondanks diplomatieke pogingen om de VS en de EU dichter bij elkaar te brengen, heeft de biedingsstrijd rond essentieel medisch materiaal en apparatuur de situatie nog verslechterd.

Ook de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen (november 2020) zullen ongetwijfeld een impact hebben op de handelsrelatie tussen de EU en de VS.

Een stand van zaken leest u in het hierbij te downloaden rapport. 

27 augustus 2020

Bijkomende informatie

US-EU trade study - summer 2020 (PDF – 134 kB)