U bent hier

Grote vraag naar kwaliteitsvolle tweedehandsauto's in Hongarije

Momenteel staan er 64.700 tweedehandsauto's geadverteerd op de grootste autoverkoopsite, Használtautó.hu, terwijl vorig jaar het maandelijkse gemiddelde meer dan 85.000 was (1,027 miljoen voor het hele jaar), en een paar jaar geleden lag het aantal rond de 116.000 (2017-2019). Voor het eerste kwartaal meldde JóAutók.hu een vergelijkbare daling met 8 procent, met een interessante toevoeging: het aantal beschikbare advertenties van dealers is sterker gedaald dan het aantal advertenties van particulieren.

Momenteel is het aanbod van tweedehandsauto's een zeer ernstig probleem voor Hongaarse dealers. De autoprijzen stijgen voortdurend en het aanbod slinkt. De daling kan in verband worden gebracht met het uitbreken van de pandemie, eerst in februari 2020 en vervolgens in maart 2020, toen we een bescheidener stijging van de reclame zagen dan het jaar daarvoor. Aanvankelijk heeft een gebrek aan aanbod, gevolgd door een gebrek aan aanbod op de markt voor nieuwe auto's, de verkoop van nieuwe auto's, en dus ook de verkoop van tweedehandsauto's, gedrukt. Maar juist vanwege het besmettingsgevaar nam de vraag naar auto's in die tijd duidelijk toe. Af en toe terugkerende quarantaineperioden, fabriekssluitingen en vervolgens steeds nijpender tekorten aan onderdelen voor nieuwe auto's deden eerst het aantal nieuwe voertuigen dalen en hadden vervolgens een duidelijke invloed op het aanbod van tweedehandsauto's en, in combinatie met de toegenomen vraag, op de prijzen. Het eerste probleem was dat de bedrijven die wagenparken exploiteerden minder personenauto's van ongeveer vier jaar oud 'doorschoven' naar de markt voor tweedehandsauto's, omdat zij niet in staat waren deze te vervangen. Veel multibranche- en andere ondernemingen ondervonden, ondanks hun wens om hun wagenpark te vervangen aan het einde van hun eigen leasecontracten, die meestal vier jaar gelden, moeilijkheden bij het vinden van nieuwe wagenparken. In veel gevallen stelden de verkopers van nieuwe auto's zelf voor de financiering te verlengen, waardoor veel gezinnen hun geplande aankopen niet konden doen. In reactie hierop heeft een aantal van hen er de voorkeur aan gegeven te wachten en vast te houden aan hun wagenpark en privé-auto's, waardoor een tekort is ontstaan en de prijzen op de markt bijgevolg zijn gestegen. Er worden minder nieuwe auto's verkocht, dus komen er ook minder tweedehandsauto's op de markt. Zowel particulieren als bedrijven houden hun auto's langer dan vroeger.

De oorlog in Oekraïne en het coronavirus hebben tot verdere problemen in de toeleveringsketen geleid: de goedkoopste nieuwe auto kost nu 38% meer dan begin vorig jaar en men moet voor sommige modellen 1 tot 1,5 jaar wachten.

Ook de markt voor nieuwe auto's blijft krimpen: voor het derde jaar op rij kromp de verkoop van nieuwe auto's: in 2021 werden in totaal 22,8% minder auto's geregistreerd dan in 2019. Dit jaar blijft de markt krimpen, met een gecombineerde min van 11,3 procent in januari en februari ten opzichte van de eerste twee maanden van vorig jaar en 17,2 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2020, aldus Datahouse.

In welke grootte-, leeftijd- en prijscategorieën zijn de dalingen het grootst?

Volgens Használtautó.hu is de daling het meest drastisch in het instapsegment. Wat leeftijd en prijs betreft, zijn het vooral oudere en goedkopere auto's die op de markt ontbreken. Terwijl in 2019 modellen ouder dan 15 jaar 40 procent van het aanbod van de site uitmaakten, is dat cijfer nu gedaald tot 28 procent. De vraag naar de goedkoopste auto's op de markt is zo groot dat ze meestal zonder advertentie worden verkocht, dus wanneer het idee van verkoop opkomt, zijn er vaak al mensen in de familie- of vriendenkring die belangstelling hebben. Het is interessant op te merken dat, hoewel het aantal te koop aangeboden auto's ook enigszins is gedaald, het aantal op deze site geadverteerde auto's van 3 tot 5 jaar oud relatief gezien is gestegen. Soortgelijke bewegingen zijn ook waar te nemen in de prijscategorieën: de algemene prijsstijging op de markt heeft ook geleid tot een bovengemiddelde daling van het aantal auto's goedkoper dan één miljoen forint, en zelfs van het aantal auto's tussen één en drie miljoen forint. Hun aandeel onder de geadverteerden is met 7-8% gedaald, met een duidelijke verschuiving naar de segmenten van 3-5 tot 5-10 miljoen HUF.

Als we naar de ratio's op JóAutók.hu kijken, is er geen duidelijke relatieve winnaar of verliezer in de huidige neergang. Op deze site heeft de jongste leeftijdsgroep, 2-6 jaar, de grootste daling gekend in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar. Wat de grootte betreft, zijn de twee gebieden waar het aanbod het sterkst is gedaald in termen van het aantal eenheden de lagere middenklasse en de kleine auto's, maar dit komt duidelijk doordat dit de grootste categorieën zijn in termen van eenheden.

Volgens het commerciële portaal Használtautó.hu zijn de prijzen van de populairste modellen aanzienlijk gestegen. De gemiddelde prijs voor een Opel Astra van 5 jaar oud bedroeg in 2019 iets meer dan 2 miljoen HUF, maar vandaag is dat bijna 4,5 miljoen HUF (11.855,16 EUR). De prijsstijging is nog groter voor de Audi A4, die van gemiddeld 4.380.000 HUF (ca. 11.541,34) naar 8.800.000 HUF (23.188,33) is gestegen.

Er is een prijsverschil op de markt voor tweedehandsauto's per regio: het westen van het land heeft een grotere bevolking met een hogere koopkracht en daarom zijn tweedehandsauto's duurder, maar hogere transportkosten als gevolg van de afstand tot de bronmarkt in het oosten spelen ook een grote rol.

Prijsverhoging

Het einde van de tunnel is nog niet in zicht. De verzwakking van de Hongaarse forint en de inval van Rusland in Oekraïne, met alle gevolgen van dien, doen voorlopig zowel de prijs van nieuwe auto's als de leveringstermijnen toenemen, zodat de markt voor nieuwe auto's en de secundaire markt voor jonge gebruikte auto's over het geheel genomen naar verwachting zullen blijven krimpen. Dit zal leiden tot een verdere veroudering van het wagenpark en een verdere stijging van de prijs van tweedehandsauto's. De verzwakking van de forint zal de prijs van tweedehands auto's verder opdrijven.

Vorig jaar zag de site al een extreme prijsstijging, waarbij de gemiddelde prijs van de meer dan een miljoen geplaatste advertenties in 2021 43 procent hoger lag dan de gemiddelde prijs van dezelfde miljoen advertenties in 2020. Nog nooit in de decennia dat het bestaat, heeft Használtautó.hu zo'n prijsstijging gezien.

Zelfs met het verhoopte zo spoedig mogelijke einde van de oorlog zal het nog minstens een jaar, of zelfs twee, duren vooraleer de leveringscapaciteiten van de autofabrikanten de bestellingen hebben ingehaald. Tot dan zijn er geen tekenen dat de prijsstijgingen van nieuwe of tweedehandsauto's tot stilstand zullen komen. De prijsstijging is zo snel gegaan dat, volgens Jóautók.hu, de gemiddelde prijs van hun volledige gamma nu in één maand tijd is gestegen van minder dan 4,9 miljoen HUF tot meer dan 5,3 miljoen HUF, of met 9 procent. In slechts één maand.

Nergens anders zijn de prijzen zo sterk gestegen als in Hongarije: vorig jaar stegen de prijzen van nieuwe auto's in Europa met gemiddeld 3,5%, terwijl ze in Hongarije met 9,2% stegen. Volgens Eurostat staat Hongarije niet alleen bovenaan de ranglijst, maar volgens napi.hu ook ruim vóór het op de tweede plaats staande Duitsland, waar de inflatie op de markt voor nieuwe auto's met 4,6 procent slechts half zo hoog was. Vóór vorig jaar stond Oostenrijk op de tweede plaats met een inflatie van 4 procent.

11 mei 2022