U bent hier

Grote Spaanse winkelketens kopen vooral Spaanse groenten en fruit aan

De belangrijkste supermarktketens in Spanje, dus zowel bedrijven met Spaans kapitaal als buitenlandse spelers, worden voornamelijk met Spaanse verse groeten en fruit bevoorraad. De meeste leveranciers zien deze praktijk als positief voor de perceptie van de klanten en het betekent een kostenverlaging van het transport en de logistiek voor de supermarkten.

MERCADONA

Veruit de belangrijkste supermarktketen in Spanje is Mercadona. Het bedrijf uit Valencia heeft vandaag een marktaandeel van ongeveer 30%. De keten koopt in Spanje ter waarde van 18 miljard euro per jaar bij meer dan 20.000 kmo's en producenten. "Wij zetten ons al jaren in voor het gebruik van verse groeten en fruit van nationale oorsprong, meer dan 85% van het volume van de in de keten verkochte referenties wordt in Spanje verbouwd, gevist of verwerkt", zegt Fran Roig, eigenaar van de supermarktketen.

CARREFOUR

Carrefour, als tweede speler op de Spaanse markt, focust al meer dan 20 jaar op lokaal aangekochte Spaanse producten.

Bovendien is SOCOMO, de dochtermaatschappij van de Carrefour Group die Spaanse producten aankoopt, het eerste bedrijf geworden dat groenten en fruit op de markt brengt en tevens exporteert. Mede dankzij Carrefour geniet de Spaanse groenten- en fruitsector een groot prestige, niet alleen in Spanje, maar ook buiten de grenzen.

LIDL

"Spanje heeft een zeer sterke agrovoedingssector, met producten van de hoogste kwaliteit en tegen zeer concurrentiele prijzen", bevestigt Lidl. Het is dan ook niet verwonderlijk dat meer dan 70% van het assortiment van het bedrijf wordt aangekocht bij Spaanse leveranciers. Lidl koopt jaarlijks meer dan 1,2 miljoen ton groenten en fruit in Spanje, wat overeenkomt met 7% van de totale nationale productie, waarvan 85% wordt geëxporteerd.

Lidl is voorstander van het kopen van de beste en meest geproduceerde producten in elk land en is voor veel van haar Spaanse leveranciers een Europees exportportaal geworden. Meer dan de helft van de omzet die Lidl Spanje voor zijn binnenlandse leveranciers genereert is namelijk bestemd voor de export naar andere Europese dochterondernemingen van het concern. In de afgelopen vijf jaar heeft Lidl Spaanse producten geëxporteerd met een cumulatieve waarde van 5.6 miljard euro, wat een jaarlijks gemiddelde van 1.1 miljard euro oplevert.

EROSKI

Eroski Groep, met regionale oorsprong in het Baskenland, werkt samen met 1.900 lokale leveranciers bij wie het jaarlijks voor meer dan 650 miljoen euro aankoopt. Het merk definieert deze praktijk als een sleutel tot duurzaamheid en een bijdrage aan de economie, de cultuur en het landschap van zijn omgeving.

"Wij brengen meer dan 2.000 producten op de markt van meer dan 300 kleine producenten van voedingsmiddelen in het Baskenland, aan wie wij aankopen via overeenkomsten op middellange termijn die stabiliteit bieden voor een duurzame en sterk gediversifieerde agrovoedingssector", aldus de commercieel directeur van Local Products of Eroski, Asun Bastida. Eroski heeft in de eerste zes maanden van dit jaar de verkoop van groenten, vlees en  vis uit het Baskenland nog verhoogd, door nog meer samenwerking met de lokale producenten.

Zie ook de grafiek: "Belangrijkste marktaandelen van de exploitanten in de sector van de detailhandel in levensmiddelen in 2019 (%)"

17 november 2020