U bent hier

Grootste Vlaamse economische zending ooit op weg naar India

Vlaams minister-president Geert Bourgeois leidt een Vlaamse economische zending naar India van 24 tot en met 28 april. Het is de grootste ooit: maar liefst 84 deelnemers zullen in achtereenvolgens Pune, Mumbai en Bangalore commerciële opportuniteiten onderzoeken. In totaal zijn 55 Vlaamse bedrijven en sectorfederaties ingeschreven. Flanders Investment & Trade organiseert de missie.

Waarom India?

  • India is de 7de handelspartner van Vlaanderen. Na de VS is India onze 2de belangrijkste niet-Europese klant en onze belangrijkste markt in Azië (voor China). Binnen de EU is België de 3de belangrijkste handelspartner van India (na Duitsland en het VK). In 2015 bedroeg de Vlaamse export naar India 7,6 miljard euro. Vlaanderen is goed voor 97% van de Belgische export naar India. Daarbij blijven diamanten met 80% de drijvende kracht. Maar ook andere producten vinden in toenemende mate hun weg naar India zoals fruit (+ 330% in 2015), machines (+18%) en kunststoffen (+16%).
  • India is een belangrijke investeerder in Vlaanderen. In een studie ‘Indian companies in Belgium’ van de Europees-Indiase Kamer van Koophandel (EICC) uit 2014, werden 42 Indiase investeringen in Vlaanderen geïnventariseerd. Deze Indiase bedrijven zijn actief in uiteenlopende sectoren zoals ICT, farma en chemie, financiën, logistiek, automotive en machinebouw en -uitrustingen. In 2015 investeerden 7 Indiase bedrijven in Vlaanderen, waardoor het land tot de top 10 van belangrijkste buitenlandse investeerders in Vlaanderen behoort.

Wat staat er op het programma van de zending?

  • Via seminaries en netwerkevents komen Vlaamse bedrijven en organisaties in contact met de meest toonaangevende economische actoren in India. De focus ligt daarbij op de sectoren cleantech, groeten en fruit, smart cities en infrastructuur en hightech.
  • De Vlaamse expertise en kennis worden onder de aandacht gebracht van de projectverantwoordelijken.
  • Meer dan 150 b2b-afspraken tussen Vlaamse en lokale bedrijven en organisaties zijn geregeld door de FIT-kantoren.
  • 5 contracten en MoU’s worden ondertekend door Vlaamse bedrijven of organisaties.
  • 7 bedrijfsbezoeken/projecten met duidelijke Vlaamse link.
  • Vlaanderen staat er als investeringslocatie in de schijnwerpers tijdens seminaries en individuele ontmoetingen met bestaande en potentiële investeerders in Vlaanderen.
  • Politiek overleg met de lokale minister-presidenten van de deelstaten Maharashstra en Karnataka.

Quotes

Met het bezoek aan India halen we de banden verder aan met een handelspartner die wint aan belang en veel opportuniteiten biedt in tal van sectoren. De Vlaamse export naar India bedraagt maar liefst 7,6 miljard euro. We zullen deze missie gebruiken om onze exportrelatie in diamanten verder te bestendigen en te diversifiëren naar andere sectoren zoals cleantech, voeding, infrastructuur en hightech. Want ook in India staat onze Vlaamse innovatieve en kennisgedreven economie hoog aangeschreven. Daarnaast zullen we ook Indiase bedrijven warm maken om meer te investeren in Vlaanderen.

Geert Bourgeois

Vlaamse bedrijven, clusters en organisaties hebben de expertise, de knowhow en de state-of-the-artproducten en -diensten om succesvol te zijn op buitenlandse markten. Ook in India. Flanders Investment & Trade brengt hen tijdens deze missie in contact met de juiste mensen. Onze FIT-kantoren in Mumbai en Bangalore en onze medewerkers van de hoofdzetel in Brussel zijn al maanden intensief bezig met de voorbereiding van deze grootste Vlaamse economische zending ooit. Ik kijk er alvast naar uit om, samen met Vlaams minister-president Geert Bourgeois, de Vlaamse deelnemers een succesvolle missie aan te bieden.

Claire Tillekaerts

22 april 2016