U bent hier

Groot project in Athene: Hellinikon

Op 17 december 2019 vond een meeting van de Belgian Business Club plaats in Athene met gastspreker de heer Adonis Georgiadis, minister van Ontwikkeling en Investeringen.

Minister Georgiadis was zeer positief over de Griekse markt en zijn potentieel. De positieve ontwikkelingen zitten de laatste maanden in een versnelling en het belangrijkste is dat de meerderheid van het volk deze ontwikkelingen ondersteunt, iets wat niet het geval was de voorbije jaren. Zo worden de belastingen verlaagd, de bureaucratie wordt verminderd, grote projecten die jarenlang in de wacht stonden worden gedeblokkeerd. Het is de bedoeling dat zakendoen in Griekenland gemakkelijker wordt. De minister vermeldde enkele keren dat het nu het moment is om in het land te investeren. Hij benadrukte ook dat de bedrijven die ten tijde van de crisis in Griekenland zijn blijven geloven, een enorme waardegroei hebben gekend toen de economie terug aantrok. Er wordt geschat dat de Griekse economie meer dan 2% zal aangroeien in 2019.

Er zijn momenteel veel grote projecten lopende, wat er ook voor zorgt dat er meer buitenlandse investeringen komen, wat er op zijn beurt voor zorgt dat de Griekse economie weer een stevige groei zal kennen. Er zullen ook meer jobs worden gecreëerd, wat de toenemende concurrentiekracht van de Griekse economie illustreert en waardoor het werkloosheidspercentage nog meer zal dalen.

Een van deze grote projecten is The Hellinikon project. Na de vele bureaucratische vertragingen van het  project, verzekert de minister dat het in 2020 zal starten. Hellinikon is de voormalige luchthaven van Athene (op 7 km ten zuiden van Athene, aan de kust). Het Hellinikon project zal ontworpen worden in de visie van een Metropolitan Park, met een oppervlakte van 2 miljoen m². Er zullen o.a. extra 600.000 m² gemeenschappelijke groene en open ruimtes gecreëerd worden, samen met een upgrade en de restauratie van de kustlijn.

Dit project ter waarde van 8 miljard euro, geïnitieerd door Lamda Development, zal Athene vooral economisch opnieuw op de kaart zetten. Er wordt verwacht dat meer dan 10.000 permanente jobs zullen ontstaan tijdens de bouw ervan en 75.000 jobs eenmaal het project af is.

Met het bouwen van een ‘’smart city’’ die innovatie- en businesscentra, residentiele wijken, hotels, recreatieruimtes, musea, wellnesscentra, sportfaciliteiten, een casino, een aquarium, commerciële gebouwen en nog meer zal bevatten, zijn er tal van producten, technologieën en diensten nodig. Dit biedt opportuniteiten aan Vlaamse bedrijven die actief zijn op het gebied van hoogwaardige en innovatieve producten en technologieën.

De revitalisering van Hellinikon is momenteel een van de grootste projecten in zijn soort in Europa en het meest ambitieuze ontwikkelingsproject dat ooit in Griekenland werd ondernomen.

19 december 2019