U bent hier

Groene energie in Polen: een kansrijke sector

In 2018 was Polen voor zijn energieproductie nog sterk afhankelijk van steenkool en fossiele brandstoffen. De totale productie bedroeg 2650 PJ met volgende bronverderling: steenkool (57,9%), ligniet (18,1%), aardgas (5,5%), olie (1,6%) en het resterende aandeel was afkomstig van hernieuwbare bronnen. 

Sinds 2015 werd 8,6 GW aan hernieuwbare capaciteit geïnstalleerd wat de totale capaciteit op dit ogenblik op 44 GW brengt. De grootste investeringen gingen naar de bouw van onshore windboerderijen (€682 miljoen) ondanks het feit dat de regering de bouw ervan in 2016 bemoeilijkte door wetsaanpassingen. Slechts vrij recent versoepelde de regering de wetgeving opnieuw. 

Investeringen in zonne-energie bedroegen €308 miljoen en de totale capaciteit in Polen bedraagt nu bijna 2 GW. Zonne-energie was gedurende lange tijd een sterk onderbenutte energiebron in Polen. Een deel van de groei komt op rekening van prosumenten die zonnepanelen aanbrachten op hun woning met steun uit het My Electricity-programma van de overheid. 

De belangrijkste rol in het uitbouwen van de hernieuwbare energiecapaciteit werd gespeeld door private energiebedrijven en prosumentenverenigingen die samen meer dan 80% van de extra capaciteit verwezenlijkten. Het aandeel van de openbare sector en de staatsenergiebedrijven in het hernieuwbare energieverhaal was al bij al eerder gering (15%). 

Om in 2050 koolstofneutraal te zijn, zullen alle economische sectoren moeten bijdragen. Bij het opstellen van beleid zal rekening moeten gehouden worden met de nauwe banden tussen sectoren en activiteiten. Het aandeel van zonne-energie zal minstens verdubbeld zo niet verdrievoudigd moeten worden en naast de afbouw van het gebruik van steenkool zal ook het aandeel van gas naar beneden moeten bijgesteld worden. Op dit ogenblik wordt echter nog stevig geïnvesteerd in gasfaciliteiten. Het moge duidelijk zijn dat Polen inzake transport nog een lange weg af te leggen heeft om van e-mobiliteit de dominante speler te maken. Vandaag is het aandeel van e-mobiliteit binnen het transport amper 0,5%. Een (veel) snellere ombuiging is dus absoluut noodzakelijk. 

Het is eveneens nodig om woningen en gebouwen energie-efficiënt te maken. Er moet veel meer gerenoveerd worden en de verwarmingssystemen moeten gedecarboniseerd worden. Vandaag wordt nog jaarlijks 11 à 12 miljoen ton kolen verstookt om woningen die niet op warmtenetwerken aangesloten zijn te verwarmen. Om de uitstoot van broeikasgassen in de industrie te laten afnemen, zal sterk moeten geïnvesteerd worden in O & O. 

Ecologische trends en noden zijn niet langer alleen voorwerp van theoretische discussies op seminaries en conferenties maar nemen steeds meer een centrale rol in binnen het bedrijfsleven en de denkwijze van de burger-consument. De Greenpower-beurs in Poznań (14 - 16 september 2021) is waarschijnlijk het belangrijkste (hernieuwbare) energie-event in Polen. Flanders Investment & Trade biedt u de kans om er gratis aan te deel te nemen en uw expertise, technologie, oplossingen en producten voor te stellen aan Poolse professionals en beslissingnemers. Interesse? Neem een kijkje op https://www.flandersinvestmentandtrade.com/export/acties-events/green-power-exhibition-poznan

7 juli 2021