U bent hier

Groen Herstel 2022: Investeringskansen voor groene infrastructuur in Indonesië

De Asian Development Bank (ADB) schat dat USD1,7 biljoen per jaar nodig is om de klimaatbestendige infrastructuur in Azië te ondersteunen. In hun rapport “Green Infrastructure Investment Opportunities - Indonesia: Green Recovery” geeft de ADB een overzicht van de publieke en private investeringen die nodig zijn, om de groene transitie en herstel in Indonesië mogelijk te maken.    

Zuidoost-Azië is een van de meest kwetsbare regio’s ter wereld: het veranderende klimaat, de infrastructuur, de voedselzekerheid en het welzijn van de bevolking staan voortdurend onder druk. De COVID-19-pandemie benadrukt de situatie in de regio. De Asian Development Bank (ADB) schat dat USD 1,7 biljoen per jaar nodig is om de klimaatbestendige infrastructuur te ondersteunen.

Leden van de Associatie voor Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN) hebben USD 120 miljard per jaar nodig, maar worden geconfronteerd met een geschat jaarlijks tekort van meer dan USD 100 miljard vanaf 2021. Indonesië alleen al heeft USD 74 miljard per jaar nodig, met een jaarlijks financieringstekort van USD 51 miljard. Om het financieringstekort voor infrastructuur te overbruggen moet men privé-investeringen aantrekken. Nationale en regionale infrastructuurplannen spelen een sleutelrol in economische groei en sociale ontwikkeling. Het herstel en de investeringsstrategieën van de regio mogen de resultaten echter niet ondermijnen bij het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en het beschermen van het milieu.

Indonesië heeft het potentieel om een groen herstel na te streven. Uit het ADB-rapport blijkt dat slechts 4% van de totale subsidies wordt besteed aan de groene sector. Om dit percentage te verhogen, moet Indonesië prioriteit geven aan groene uitgaven. Het nastreven van klimaatdoelen hoeft economische prestaties niet in de weg te staan, maar biedt kansen voor duurzame groei. ADB heeft bijvoorbeeld berekend dat een investering van USD 172 miljard in vijf koolstofarme en groene sectoren (duurzaam stadsvervoer, transitie naar schone energie, circulaire economie, landbouw en oceanen) tegen 2030 tot 30 miljoen banen in Zuidoost-Azië kan creëren.

Indonesië zet zich in voor het behalen van zijn nationale doelstelling om de koolstofemissies tegen 2030 met 29% te verminderen. ADB blijft zich inzetten voor het ondersteunen van de regering van Indonesië en andere ontwikkelingslanden bij het bereiken van klimaatdoelstellingen.

ADB was de eerste multilaterale ontwikkelingsbank die in haar strategie duidelijke doelstellingen voor klimaatinvesteringen voor 2030 vaststelde: ADB beloofde voor het eerst in 2015 om haar klimaatinvesteringen tegen 2020 te verhogen tot USD 6 miljard per jaar, een doelstelling die het in 2019 heeft gehaald. ADB verhoogde zijn ambitie om tussen 2019 en 2030 USD 100 miljard aan cumulatieve financiering te verstrekken ter bestrijding van klimaatverandering. ADB lanceerde twee van de meest innovatieve initiatieven voor Zuidoost-Azië tijdens de VN-conferentie over klimaatverandering (COP26) in november 2021 in Glasgow. Ten eerste het “ADB Energy Transition Mechanism-partnerschap (ETM)” en ten tweede het “ASEAN Green Recovery Platform”.

In Indonesië heeft ADB nauw samengewerkt met PT SMI (PT Simbiotik Multitalenta Indonesia) en het ministerie van Financiën bij de ontwikkeling van een groene financieringsfaciliteit in het kader van het nationale SDG “Indonesia One Platform”. Via overheidsfinanciering ondersteunt men de verwezenlijking van duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's) voor Indonesië. ADB heeft in 2022 een lening van USD 150 miljoen goedgekeurd voor projecten die voldoen aan de groene doelstellingen.

ADB werkt samen met regeringen in Azië en de Stille Oceaan om tekorten aan te pakken door financiering vanuit zowel de publieke als de particuliere sector toe te staan.

In bijlage vindt u het volledige rapport van de ADB.

11 april 2022

Bijkomende informatie