U bent hier

Georgia is de place to be voor nieuwe filmprojecten, Los Angeles voelt de impact van het coronavirus

‘Black Panther’, ‘Selma’, ‘Anchorman 2’, noem maar op. Alle deze films werden gefilmd in de Amerikaanse staat Georgia. Dat zet de staat op de kaart als de nummer één filmlocatie in de wereld.

Impact van het coronavirus

Zelfs het coronavirus kan de 51.000 Georgians die in de filmindustrie werken niet stoppen, hoewel de invloed van het virus onmiskenbaar is. ‘’Een transportcoördinator geeft nu ziekenhuismedewerkers in het Piedmont Hospital te eten. Klanten die geen kostuums meer verkopen, zetten zich in om maskers te verkopen en aan de gezondheidssector te geven. Bouwvakkers stellen mobiele ziekenhuiseenheden samen voor ziekenhuizen in Albany in plaats van filmsets te bouwen,’’ zegt Lee Thomas, adjunct-commissaris van het Georgia Film, Music & Digital Entertainment Office.

Lee Thomas heeft meegewerkt aan de opmaak van een handboek met veiligheidsmaatregelen en best practices voor de sector tijdens de COVID-19-pandemie. Het handboek werd al snel, na overleg met Disney, Netflix en grote studio's, het standaardprotocol voor de tv- en filmindustrie. Die gids zou de filmindustrie weer op de been moeten helpen. Na een piek in het fiscale jaar 2019 van $ 2,9 miljard, volgde volgens het Georgia Film Office een dip van $ 2,2 miljard, toen het coronavirus zorgde voor een stopzetting van de producties tijdens het vierde kwartaal van het laatste fiscale jaar.

Momenteel gaat het opnieuw de goede kant op. Volgens een verklaring van gouverneur Brian Kemp zullen naar schatting 40.000 productiemedewerkers jobs vinden bij 75 projecten, die naar verwachting de komende 18 maanden zullen worden gefilmd. Ook Lee zegt dat er heel wat jobmogelijkheden zijn op dit moment, omdat er per productie gemiddeld 20% meer aan elk project besteed wordt. Deze extra investering is nodig om de veiligheidsprotocollen, met nadruk op regelmatig ontsmetten en schoonmaken, op te volgen.

LA blijft koploper voor bioscoopfilms

Hoewel ook het filmen in Los Angeles en omstreken langzaam terugkeert, onthult een ontnuchterend nieuw rapport dat in oktober is uitgebracht, het blijvende effect van het coronavirus op de film-, televisie- en commerciële productie-industrie in de regio. Bijgewerkte gegevens van FilmLA geven aan dat het filmen in lokale gemeenschappen met 54,5% is gedaald tot slechts 4.199 productiedagen tussen juli en september 2020. De weg naar herstel van de lokale filmindustrie hangt af van een geplande herstart  voor omvangrijke televisie- en speelfilmprojecten in oktober.

Paul Audley, voorzitter van FilmLA, benadrukt de rol van testen, sanitaire voorzieningen, het fysiek afstand houden en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen om filmsets in LA en omstreken veilig te houden. “Zelfs als we de nodige voorzichtigheid betrachten, kunnen we zien dat een paar producties worden stilgelegd omwille van de veiligheid van de werknemers. Dit alles is niet tegenstrijdig met de weg naar herstel van Los Angeles County. Dit is een systeem opgezet door plichtsbewuste mensen, die werken zoals het hoort voor de bescherming van de stad."

Georgia trekt de meeste high value-projecten aan

Volgens een nieuwe FilmLA-studie hebben vijf internationale concurrenten – Californië, New York, het Verenigd Koninkrijk, Georgia en Canada – ongeveer 75% van de uitgebrachte verhalende films vastgelegd, waarbij de ‘Golden State’ het peloton leidt voor wat betreft het aantal bioscoopprojecten. New York komt op de tweede plaats, met 57 uitgebrachte bioscoopfilms, in vergelijking met 62 in Californië.

Hoewel Californië misschien de meeste bioscoopfims op zijn naam heeft staan en New York de meeste streamingfilms, geeft Georgia beide staten en het Verenigd Koninkrijk het nakijken als het gaat om de best scorende projecten op het vlak van grote productie-uitgaven, een zeer gewild segment.

‘’Dit is een rapport dat zowel bemoedigend als ontnuchterend is in zijn conclusies’’, zegt Audley. “Aan de ene kant is het geweldig dat locaties in Californië zo populair zijn bij filmmakers, maar aan de andere kant is ons vermogen om projecten met de hoogste waarde aan te trekken bijna volledig afhankelijk van stimulansen, en op dat gebied overtreft de concurrentie ons.’’

10 november 2020