U bent hier

Gekruide diepgevroren aardappelproducten blijven gevrijwaard van antidumpingmaatregelen in Brazilië

Het Braziliaanse bevoegde orgaan (GECEX) besluit na onderzoek dat diepgevroren voorgebakken aardappelen zonder coating en besprenkeld met kruiden uitgesloten blijven van het toepassingsgebied van de antidumpingmaatregelen.

In april van vorig jaar vroeg de grootste Braziliaanse producent uit de sector, Bem Brasil Alimentos sa, een revisie aan van de reikwijdte van de antidumpingrechten die sinds 16/02/2017 van toepassing zijn op diepgevroren aardappelen afkomstig uit Duitsland, België, Frankrijk en Nederland. Bem Brasil was van mening dat de Europese uitvoerders van deze producten de antidumpingmaatregelen probeerden te omzeilen door hun producten (in minimale hoeveelheden) te kruiden. Het belangrijkste argument van Bem Brasil was dat de coating (zetmeellaag) noodzakelijk is om het product als “gekruid” te kunnen kwalificeren. Dit werd sterk bestreden door de meeste Europese fabrikanten.

Het Uitvoerend Beheerscomité (GECEX) van de Kamer voor Buitenlandse Handel (Camex) van het Braziliaanse Ministerie van Economische Zaken heeft besloten het argument van Bem Brasil te verwerpen na onderzoek van de afdeling handelsbescherming (SDCOM). GECEX concludeert dat “diepgevroren voorgebakken aardappelen zonder coating en besprenkeld met kruiden” vallen onder de noemer “gekruide aardappelen” en zodus niet binnen het toepassingsgebied van de antidumpingmaatregelen vallen.

In bijlage vindt u het besluit van 31/12/2020.

13 januari 2021

Bijkomende informatie

Besluit Gecex (PDF – 3 MB)