U bent hier

Gedetacheerde werknemers in Frankrijk: veranderingen 30 juli 2020

De Franse richtlijn 2018/957 van 28 juni 2018 die de eerste 'detacheringsrichtlijn' van 1996 herziet, trad vanaf 30 juli 2020 in werking. De tekst voorziet de toepassing van het beginsel van 'gelijk loon voor gelijk werk'.

De Franse minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Integratie, Elisabeth Borne, wijst er op dat de laatste 10 jaar het gebruik van gedetacheerde arbeidskrachten in Frankrijk meer dan verdubbeld is. De tijdelijke vrijstellingen die het systeem van detachering biedt, werd in sommige gevallen misbruikt. De nieuwe Franse richtlijn heeft als doel eerlijke concurrentievoorwaarden te scheppen en de gedetacheerde werknemers beter te beschermen. Een in 2019 gepubliceerde verordening had deze nieuwe bepalingen al in het Franse recht opgenomen (zie ook: https://www.flandersinvestmentandtrade.com/export/nieuws/update-regelgev...).

Beperking van de duur van de detachering
De belangrijkste verschuiving is de toepassing van het beginsel van gelijke beloning voor gelijk werk. De gedetacheerde werknemer moet niet alleen het voorziene minimumloon ontvangen, maar ook alle andere in de wet en de brancheovereenkomst voorziene beloningselementen (bonussen, toelagen, enz.). Reis-, verblijf- en maaltijdkosten moeten ook door de werkgever worden betaald wanneer de gedetacheerde werknemer naar of van zijn werkplek in Frankrijk moet reizen, indien de Franse wettelijke of contractuele bepalingen daarin voorzien.

Bovendien werd een statuut voor langdurig gedetacheerde werknemers gecreëerd. Na een periode van één jaar geniet de werknemer dus alle rechten die van toepassing zijn op de nationale werknemers, met uitzondering van de bepalingen omtrent de start en de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Mits enkele voorwaarden kan deze termijn met zes maanden verlengd worden.

Bestrijding van fraude
De tekst bevat ook nieuwe bepalingen ter bestrijding van fraude. DIRECCTE (http://direccte.gouv.fr/) heeft nu de mogelijkheid om een onderneming een nieuwe opdracht te verbieden indien administratieve boetes gerelateerd aan detachering niet werden betaald en al werd overgegaan op een nieuwe opdracht of project.

Het nieuwe decreet maakt de omzetting van de richtlijn in het Franse recht compleet. Het bevat de betalingsvoorwaarden voor gedetacheerde werknemers. Bovendien beschrijft het de voorwaarden van het statuut van langdurige detachering. De tekst voorziet ook een procedure om het verrichten van internationale diensten te verbieden indien de detacheringsverplichtingen niet zijn nagekomen. Tot slot bevat het decreet verschillende maatregelen om de bepalingen met betrekking tot de beroepsidentificatiekaart voor de bouwsector te verduidelijken en te harmoniseren.

(Bron: https://www.lemoniteur.fr/article/travailleurs-detaches-ce-qui-change-au...)

31 juli 2020