U bent hier

Gas Hub Polen

Hub betekent veel meer dan alleen de mogelijkheid van grensoverschrijdende handel met gas. Het is vooral een gemeenschappelijke handelszone die enkele markten met elkaar verbindt. Dankzij een hub kunnen de deelnemers aan deze markten gas verhandelen en financiële operaties uitvoeren die verband houden met grondstoffenruil. Daarom is het idee van een gashub in Polen een zekere vereenvoudiging. Het is noodzakelijk om ten minste één buitenlandse gasmarkt toe te voegen, bijvoorbeeld de Oekraïense, of de markt van een land uit de Visegrad Four. Het creëren van een dergelijke zone is een politieke uitdaging.

Tegen 2022 zal Baltic Pipe worden gebouwd. De pijpleiding zal het mogelijk maken om gas te transporteren van afzettingen op het Noorse continentale plat. De uitbreiding van de LNG-terminal in Swinoujscie zou in 2022 moeten zijn voltooid. Het zal de capaciteit van de installatie vergroten van de huidige 5 miljard naar 7,5 miljard kubieke meter per jaar. Het is vooral LNG en Noors gas dat na het verstrijken van het Yamal-contract de belangrijkste bron van leveringen zal zijn. Een blik op de kaart laat echter zien dat in beide gevallen gas aan het noordelijke deel van het land wordt geleverd. Vanaf deze locatie zal het nodig zijn om het naar de zogenaamde ‘interconnectors’ te sturen, waardoor het gas naar buitenlandse markten zal worden getransporteerd. Gaz-System, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de aanleg van gaspijpleidingen, zorgt ervoor dat de nieuwe infrastructuur die nodig is om gas vanuit Noord-Polen naar enkele buurlanden van Polen te transporteren, uiterlijk in 2023 gereed zal zijn. Alles wijst erop dat de koppeling binnen maximaal twee jaar operationeel zal zijn. Ook het GIPL-project heeft een vergevorderd stadium bereikt. Het project omvat de aanleg van een link naar Litouwen. Deze pijpleiding zou in 2023 moeten worden gelanceerd. Wat Oekraïne betreft, is de aanleg van een nieuwe gaskoppeling nog niet zeker en de signalen met betrekking tot het probleem, afkomstig uit Kiev, zijn dubbelzinnig. Wat een alternatief kan zijn, is het vergroten van de capaciteit van de bestaande interconnector in Hermanowice, maar dit vereist extra investeringen aan beide zijden van de grens. Er is ook de link in Drozdowice die momenteel wordt gebruikt voor het transport van gas op basis van het Yamal-contract. Na het einde van dit contract komt de capaciteit van de verbinding beschikbaar, maar de interconnector staat alleen het transport van gas van Oekraïne naar Polen toe. Om het mogelijk te maken om gas in beide richtingen te transporteren, moet in voorzieningen worden geïnvesteerd.

Er zijn enige twijfels over de nieuwe verbinding met de Tsjechische Republiek. Dit komt omdat de Stork 2-pijplijn werd verwijderd uit de nieuwste lijst met projecten die van groot belang zijn voor de Gemeenschap. Dit betekent dat het project geen subsidies van de EU krijgt, wat de uitvoering ervan zal belemmeren. Men kan aannemen dat Polen eind 2022 of begin 2023 gas naar Slowakije en verder naar het zuiden naar Oekraïne en via Litouwen naar andere Baltische markten en Finland zou kunnen sturen. Bovendien zal Polen een overschot hebben aan gas uit gediversifieerde bronnen.

De aanleg van infrastructuur voor het transport van gas is echter slechts een van de fasen van het bouwen van een hub. Infrastructuur kost het meest, maar wat een hub aantrekkelijk maakt is een geschikte institutionele en regelgevende omgeving, evenals de aangeboden producten. Om een ​​dergelijke omgeving te creëren en producten aan te bieden, is het noodzakelijk om te reageren op tal van vragen over de vorm van de hub. Pas dan zal het plan voor een gashub, dat zo nodig is, compleet zijn.

20 december 2019