U bent hier

Frankrijk - Nieuwe wet: een ‘unieke identificatiecode’ voor producten/verpakkingen

Op 1 januari 2022 trad in Frankrijk een nieuw decreet van de wet op de circulaire economie (wet AGEC) in werking. Bedrijven waarvan de producten en/of verpakkingen onderworpen zijn aan uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (REP – Responsabilité Elargie du Producteur) zijn nu verplicht een unieke identificatiecode aan te vragen bij ADEME – SYDEREP via de link https://www.syderep.ademe.fr/en .

Buitenlandse bedrijven kunnen in Frankrijk een agent aanstellen om aan de nieuwe regelgeving te voldoen.

Het zijn dus voortaan de fabrikanten, die de hieronder vermelde producten op de Franse markt brengen, die voor het afvalbeheer verantwoordelijk zijn en ervoor dienen te betalen:

  • Bouwproducten en materialen in de bouwsector bestemd zowel voor huishoudens als voor professionals;
  • Speelgoed;
  • Sport- en vrijetijdsartikelen;
  • DIY- en tuinartikelen; 
  • Minerale of synthetische oliën.
  • Meubelen en gestoffeerde zit- of beddengoedproducten, inclusief decoratieve textielartikelen; 
  • Autowrakken inclusief golfcarts, twee- en driewielers alsook quads.

Het registratienummer moet verplicht in contractdocumenten en/of op de bedrijfswebsite worden vermeld – ook wanneer het online handel betreft. Bij niet-naleving volgen financiële sancties (boetes). De invoering van deze maatregelen is bedoeld om voor meer transparantie te zorgen en om bedrijven die nog niet aan verplichtingen van uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voldoen, beter te identificeren.

Zoals hoger vermeld heeft deze regelgeving niet enkel gevolgen voor Franse distributeurs, maar ook vooral voor e-commerceplatforms. Zij zullen er in de toekomst voor moeten zorgen dat bedrijven (inclusief buitenlandse) die hun platformen gebruiken hun verplichtingen betreffende uitgebreide producentenverantwoordelijkheid nakomen. In de praktijk betekent dit voor bedrijven die hun goederen verkopen via online platforms dat ze hun registratienummers aan de platforms moeten doorgeven om te bevestigen dat de goederen op een wettelijk conforme manier op de markt worden gebracht.

De officiële Franse regelgeving kan teruggevonden worden via de link:

Meer info over deze reglementering kan geraadpleegd worden via onderstaande URL’s: 

11 mei 2022