U bent hier

Frankrijk herstelt stilaan in 2 snelheden

De Franse economie herstelt zich in het eerste kwartaal van 2021 licht met een stijging van 0.4% van het bbp. Dit is minder dan het laatste trimester van 2019, voor het begin van de pandemie, het bbp was toen toegenomen met 4.4%. Al is de stijging in het eerste trimester van 2021 licht en fragiel, het is een verademing voor de economie na de recessie in 2020 toen het bbp kromp met een daling van -8.2%. Het laatste kwartaal van 2020 werd toen nog afgesloten met een daling van -1.4%. Reden tot feesten is er nog niet met de 3de coronagolf die weliswaar afzwakt maar nog geen verleden tijd is. Het Insee is voorzichtig met voorspellingen, volgens hen zijn de cijfers nog te voorbarig.

Maar de Franse overheid kijkt optimistisch naar de toekomst. Deze hoopt dat de vaccinatiestrategie haar vruchten afwerpt en tegen de zomer een zichtbaar herstel weergeeft in het bbp. De overheid hoopt het jaar te mogen afsluiten met een stijging van 5%, dit ligt in lijn met de verwachtingen van de OESO (5.9%) en de Banque de France (5.5%).

Binnen de sectoren is het herstel vooral zichtbaar in de (maak)industrie die met 103.8 punten (*) het hoogste niveau behaalt in 2 jaar. Echter is dit niet het geval voor de handel en dienstensector die met 91.2 punten nauwelijks boven de 90 punten komt, waardoor herstel naar het normale (100 punten) nog niet voor meteen is. Deze laatste ondervinden dan ook rechtstreeks de gevolgen van de maatregelen opgelegd voor de 3de golf. Toch reageren ze positief op de aangekondigde versoepelingen. Vanaf 19 mei 2021 mogen zonder onderscheid in grootte de handelaars hun deuren heropenen, al hoopt men dat de overheidssteun blijft doorgaan. Het niveau van voor de crisis halen ligt nog niet binnen handbereik maar een voorzichtig herstel is wel in zicht.

(*) Insee berekent een artificiële indicator voor het zakenklimaat uit a.d.h.v. verschillende sectorspecifieke criteria. Ze noemen dat ‘l'indicateur synthétique du climat des affaires’. Zo vormt zich op lange termijn een standaard omgezet in 100 punten waarbij sectoren met meer dan 100 punten het op dat moment beter doen of meer herstellende zijn en sectoren met minder dan 100 punten minder productief zijn in die periode. Om die punten te berekenen per sector, maakt Insee gebruik van maandelijkse btw-aangiftes van bedrijven. Op die manier bezit men steeds de recentste cijfers om zo correct mogelijk evoluties weer te geven per sector ongeacht het aandeel van die sector in de nationale economie.

Bronnen:

4 mei 2021