U bent hier

Fotovoltaïsche installaties raken steeds beter ingeburgerd bij Poolse energieprosumenten

Volgens gegevens van het Poolse ministerie van Klimaat & Milieu waren er eind 2021 meer dan 845.000 prosumenten van hernieuwbare energie in het land wat een stevige stijging betekende t.o.v. het begin van het jaar. Dit werd nagenoeg volledig gerealiseerd door fotovoltaïsche micro-installaties (99% van het totaal). Het aandeel van andere energiebronnen zoals wind, biomassa of waterkracht is eigenlijk zo goed als verwaarloosbaar. 

De door fotovoltaïsche installaties gegenereerde elektriciteit (7670 MW) verdubbelde nagenoeg tussen eind 2020 en eind 2021. Windenergie is de tweede hernieuwbare bron in het land en de productie ervan nam met goed 11% toe tot 7117 MW. Biogasinstallaties leverden dan weer 4,7% extra elektriciteit (260 MW). De capaciteit van biogas- en waterkrachtcentrales nam slechts in zeer geringe mate toe tot resp. 912 MW en 977 MW.  

Ondanks de outputstijging heeft Polen dringend een juridisch kader nodig om de implementatietijd van projecten te kunnen verkleinen waardoor de bevoorrading veiliggesteld en de toename van het aantal producenten en consumenten van hernieuwbare energie versterkt kan worden. De capaciteit van de bestaande hoogspanningslijnen moet verbeterd worden en er worden er ook nieuwe gepland. 

Vanaf 1 april 2022 komt een nieuwe wet in voege over het facturatiesysteem voor hernieuwbare energie, dit moet het gebruik van hernieuwbare bronnen verder aanmoedigen. Prosumenten die na 1 april operationeel worden, zullen onder het nieuwe systeem vallen waarbij de energie die ze op het net zetten en deze die ze afnemen afzonderlijk gefactureerd zullen worden.

23 februari 2022