U bent hier

FMCG ranglijst 2019

Binnenlandse ketens COOP-groep, CBA en Real staan ​​achter elkaar in de ranglijst op de 4de, 5de en 6de plaats. In hun geval, hoewel de omzetstijging zelf slechts enkele procenten bedroeg, konden ze dit allemaal bereiken met een teruglopend aantal winkels. Auchan staat dit jaar op de 7de plaats in de toplijst, wat een resultaat laat zien dat overeenkomt met het marktaandeel van hypermarkten. Penny Market en Aldi staan op de 8de en 9de plaats. De twee ketens behaalden in 2019 een tweecijferige procentuele verandering. De toplijst wordt gesloten door DM en Rossmann, zij zetten hun eerdere succesvolle uitbreiding voort met uitstekende prestaties vorig jaar.

Volgens de basisgegevens van 2019, gepubliceerd door het Hongaars Centraal Bureau voor de Statistiek, sloot Hongarije het jaar af met 4,9% BBP, 4,7% inflatie, 3,4% werkloosheid en 11,4% reële loongroei. In de totale markt, met ongeveer 127 duizend commerciële verkooppunten - waarvan ongeveer een derde de FMCG-markt - gaven klanten 12 miljard HUF uit, bijna de helft hiervan aan FMCG-producten. Vorig jaar stegen de detailhandelsprijzen met 3,4% en het handelsverkeer met 6-7%.

Hoewel de aankoopfrequenties over het algemeen licht daalden, steeg de waarde die op eenmalige basis werd besteed, volgens GfK vorig jaar met bijna 8%. De door Nielsen gepubliceerde betrouwbaarheidsindex ondersteunt ook de gegevens, want hoe beter de waarde, hoe veiliger en gewilliger de klanten uitgeven. Hongarije volgde ook de daling van het Europese gemiddelde met slechts twee punten. Het land sloot in de betrouwbaarheidsindex vorig jaar af op 78 punten. Online retail raakt ook steeds meer de FMCG-markt. Vorig jaar groeide de totale online markt met 16% en bereikte een bruto-omzet van ongeveer 625 miljard HUF. Ongeveer 10% hiervan is afkomstig van FMCG-verkopen.

Zie de Toplijst van 2019 in bijlage.

24 juni 2020

Bijkomende informatie