U bent hier

Flextension: EU stelt brexit uit tot ten laatste 31 oktober

Een brexit zonder deal is geen optie, dat is zowat het enige waarover de Britse politici het eens zijn. Ook de 27 EU-leiders willen een harde brexit koste wat het kost vermijden. Daarom heeft de Europese Raad beslist om het VK nog tot 31 oktober 2019 uitstel te verlenen, al krijgen de Britten onder specifieke voorwaarden wel de mogelijkheid om vóór die datum uit de EU te stappen: de zogenaamde ‘flextension’.

Het VK vroeg een tweede (kort) uitstel om op 30 juni 2019 uit de EU te stappen, maar daar is bij de Europese leiders geen steun voor. Niets wijst er immers op dat May’s gesprekken met oppositiepartij Labour snel een doorbraak zullen opleveren.

EU bepaalt nieuwe koers

Zonder geloofwaardig alternatief dreigt het VK op vrijdag 12 april zonder akkoord uit de EU te stappen, maar geen enkele Europese lidstaat wil de Britten op die manier zien vertrekken. “Een harde brexit zal er nooit komen op initiatief van de Europese Unie”, zo klinkt het bij EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Daarom werd op dinsdag 9 april onderhandeld over de mogelijke voorwaarden van een nieuw uitstel.

Aangezien 30 juni als deadline niet haalbaar lijkt, mikt de EU nu op 31 oktober 2019. Dat betekent dat het VK moet deelnemen aan de Europese verkiezingen op 26 mei. Vóór eind juni plant de Europese Raad bovendien een tussentijdse evaluatie van het brexit-uitstel en de eventuele vooruitgang.

Deze deal of geen deal

De enige opening die het VK nog heeft voor een vroegtijdige brexit, is dat het de EU mag verlaten op de 1e dag van de maand na de goedkeuring van het huidige uittredingsakkoord – vandaar de naam ‘flextension’. Vlaanderen kan voorlopig dus opgelucht ademhalen, tenzij er nog een onverwachte wending plaatsvindt.

Meer weten

Voor praktisch advies omtrent de brexit en de mogelijke impact op uw export, neem contact op met het brexit-team van Flanders Investment & Trade via brexit@fitagency.be. Of ontdek al onze tips via www.flanderstrade.be en www.brexitready.be.

11 april 2019