U bent hier

FIT mee op staatsbezoek naar Portugal (22 – 24 oktober)

Van 22 tot 24 oktober 2018 reist het Vorstenpaar naar Portugal. ZM de Koning en HM de Koningin der Belgen worden vergezeld door een politieke, economische en academische delegatie.

Op het programma staat een brede waaier aan events en activiteiten zoals sectoriële seminaries, diverse netwerkmomenten en een ondertekeningsceremonie. Op het programma staan verschillende activiteiten, waarvan één georganiseerd door FIT.

Vlaams Minister-president, Geert Bourgeois, leidt de Vlaamse delegatie. Voor Vlaamse ondernemingen blijft Zuid-Europa een belangrijke exportbestemming. Portugal was in 2017 de 29ste afzetmarkt voor Vlaamse bedrijven met een totale exportwaarde van € 1,67 miljard. Met 0,53% van onze wereldwijde uitvoer is Portugal al jaren een stabiele en betrouwbare partner. Ook FIT CEO Claire Tillekaerts reist mee naar Portugal: “De Portugese markt is divers en biedt kansen in uiteenlopende sectoren zoals milieu, bouw- en afwerkingsmaterialen, industriële toelevering en voeding & drank.”

Seminarie circulaire economie

FIT organiseert op 23 oktober 2018 een seminarie over milieu, duurzaamheid en de transitie naar een circulaire economie samen met de partners OVAM, VCB, VLAKWA en de andere gewesten. Het seminarie zoomt in op de toepassing van het concept circulaire economie in de bouwsector en het waterbeheer.

Bezoek aan waterzuiveringsstation en sorterings- en composteringscentrum

In de marge van dit seminarie plant FIT twee bezoeken aan Portugese schoolvoorbeelden van efficiënt en duurzaam afval- en waterbeheer: een bezoek aan het waterzuiveringsstation Etar de Alcântara bij Lissabon en op 24 oktober 2018 een bezoeken aan het sorterings- en composteringscentrum LIPOR in Porto. Deze twee centra illustreren de vooruitgang die het land de voorbije decennia geboekt heeft bij de modernisering van het milieubeheer.

Ondertekeningsceremonie

Tijdens de signing ceremony zullen verschillende Vlaamse bedrijven waaronder Frisomat, Belchim, Happy Bags, For Good, Guylian en Etap Lighting, hun bestaande of nieuwe samenwerking met Portugese partners officialiseren.

FIT beschikt over één kantoor in Lissabon.

Lees hier meer over exporteren vanuit Vlaanderen naar Portugal.

23 oktober 2018