U bent hier

FIT krijgt groen licht van de Vlaamse regering om Corona Exit-plan uit te breiden met extra steunmaatregelen

Brussel, 15 juni 2020 – De impact van COVID-19 is ongezien, zowel op menselijk, sociaal als economisch vlak. Sinds maart 2020 staat de motor van export en buitenlandse investeringen, die in Vlaanderen tot voor kort op volle toeren draaide, op een waakvlam. Voor een open economie als de onze – waar exportactiviteiten en buitenlandse investeringen veel jobs en dus welvaart creëren – is het essentieel om de wereld van internationaal ondernemen weer op de rails te krijgen. Daarom breidt FIT zijn Corona Exit-plan en aangepaste dienstverlening uit met bijkomende steunmaatregelen. Het doel? Bedrijven voorbij de coronacrisis loodsen met acties op tal van fronten, in binnen- en buitenland. Vlaams minister-president Jan Jambon kondigde de bijkomende maatregelen vandaag aan tijdens een persconferentie, samen met Vlaams minister van Economie Hilde Crevits. 
 

Extra steunmaatregelen

Het gaat onder meer om het volgende:

  • Het Corona-Steunpakket Internationalisering geeft maximaal 1.000 ervaren Vlaamse exporteurs een duw in de rug om hun exportactiviteiten in 2020 en 2021 te versterken. Deze eenmalige subsidie bedraagt 5.000 euro per onderneming en is beschikbaar vanaf het najaar 2020.
  • Het Corona-Starterspakket internationalisering steunt, maximaal 300 nieuwe Vlaamse exporteurs om in 2020 en 2021 exportactiviteiten op te starten. Deze eenmalige subsidie bedraagt 7.000 euro per bedrijf en is vanaf het najaar 2020 beschikbaar.
  • Het ‘Reboot your export’-pakket is beschikbaar op korte termijn en laat Vlaamse bedrijven toe om tegen een lagere kost en verbeterde betalingsvoorwaarden deel te nemen aan FIT-groepsstanden op internationale (vak)beurzen en/of niche-evenementen. 

Aangepaste dienstverlening

Door een jarenlange focus op digitalisering is FIT uitstekend uitgerust om bedrijven ook in de huidige complexe context te ondersteunen. Met een aangepaste dienstverlening bieden we alternatieve oplossingen waar mogelijk. Sinds het begin van de COVID-19-pandemie organiseren we virtuele b2b-meetings, verzamelen we alle laatste ontwikkelingen in www.exportadvies-corona.be en in onze wekelijkse corona-nieuwsbrief en zijn we continu bereikbaar via onze coronahotline op exportadvies-corona@fitagency.be.

Met het Corona Exit-plan passen we onze dienstverlening verder aan om de bedrijfswereld gericht bij te staan. Daarbij focussen we op:
 

Trade: internationale handel een duw in de rug geven

De internationale handelswereld ziet er anders uit dan vroeger. Onze Trade-experten bereiden zich voor om in deze nieuwe context meer dan ooit de kar te trekken van exporterend en internationaliserend Vlaanderen. Onze aanpak richt zich onder meer op:

  • onze businessprocessen verder optimaliseren – met initiatieven zoals een digitale lenteschoonmaak, interne opleidingen en vernieuwd accountmanagement;
  • nog toegankelijker worden – onder andere dankzij de lancering van nieuwe digitale tools en een vernieuwd MyFIT-portaal met een nog meer gepersonaliseerd aanbod aan interessante events, exportkansen, handelsvoorstellen, contactopties enzovoort;
  • (nieuwe) noden en wensen van bedrijven in kaart brengen – bijvoorbeeld via bevragingen door onze provinciale kantoren, adviseurs Internationaal Ondernemen (AIO’s), adviseurs Exportvaardigheden of onze partners.

Verder houden we al onze informatiebronnen continu up-to-date en vullen we onze online landendossiers aan met inzichten over de lokale impact van de coronacrisis en eventuele kansen voor Vlaamse exporteurs. Ook zetten we in op:

  • Webinars - georganiseerd al dan niet met onze partners - over specifieke exportmarkten met presentaties door zowel externe als interne experten, onder wie onze Vlaamse Economische Vertegenwoordigers;
  • virtuele trefdagen in binnen- en buitenland om Vlaamse exporteurs in contact te brengen met potentiële inkopers;
  • kleinschalige zakenreizen op maat in lijn met de lokale voorschriften voor social distancing en essentiële verplaatsingen;
  • digitale communicatie op maat over relevante handelsvoorstellen.

www.flanderstrade.be
 

Invest: buitenlandse investeerders warm maken én houden

Buitenlandse investeringen zijn een belangrijke bron van tewerkstelling, kennis en expertise in Vlaanderen. Maar door de coronacrisis snoeien veel bedrijven in hun investeringsplannen. Daarom zetten onze Invest-experten alles op alles om Vlaanderen hoog op de radar van nieuwe en bestaande buitenlandse investeerders te houden.

We focussen op vier pijlers:

  1. extra capaciteit en (sectorale) kennis opbouwen – aan de hand van innovatieve digitale leermethodes, een vernieuwd CRM-systeem enzovoort;
  2. onze strategie voor investeringsbevorderingen actualiseren – met een nog sterkere focus op strategische sectoren met veel potentieel, virtuele leadgeneratie en proactieve informatiecampagnes omtrent steunmaatregelen;
  3. nóg scherper focussen op nazorg – onder meer door inzichtrijke content (webinars, sectornieuws …) te delen met bestaande investeerders, maar ook door eerder geïnteresseerde bedrijven opnieuw te benaderen met informatie op maat;
  4. uitgebreid digitaal promotie voeren – via zoekmachinemarketing, virtuele bezoeken aan Vlaamse innovatieclusters en -ecosystemen, advertenties en ambassadeurschap op sociale media, videoconferenties, webinars en meer.

www.investinflanders.be
 

Vlotte toegang tot financiële middelen

Een van de belangrijkste economische gevolgen van de coronacrisis zijn liquiditeitstekorten, met name bij kmo’s, start-ups en scale-ups. Daardoor zijn deze ondernemingen extra kwetsbaar. Via webinars en up-to-date informatie op www.exportadvies-corona.be en in de wekelijkse corona-nieuwsbrief, maakt FIT hen daarom zo efficiënt mogelijk wegwijs in de veelheid aan steunmaatregelen. Zowel op Vlaams niveau (PMV, VLAIO) als op federaal (Credendo, FOD Financiën, NBB) en Europees niveau (EFSI, EIF, EIB).

Nauwe samenwerking met partners

De coronacrisis laat zich wereldwijd voelen, in nagenoeg alle sectoren en bedrijfstakken. Maatregelen om de economische impact van de COVID-19-pandemie te bestrijden, zijn deels Europees en sectoroverkoepelend. FIT volgt dit nauwgezet op. Onze goede en structurele relaties met Enterprise Europe Network, het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO), sectorfederaties en andere partners spelen hierbij een essentiële rol.


 

De impact van COVID-19 is ongezien. Sinds maart 2020 daalt de Vlaamse export aanzienlijk. Voor een open economie als de onze – waar exportactiviteiten en buitenlandse investeringen veel jobs en welvaart creëren – is het essentieel om internationaal ondernemen weer op de rails te krijgen. De Vlaamse regering breidt het Corona Exit-plan van FIT uit met 3 miljoen extra steunmaatregelen. We zullen Vlaamse exporteurs en start-ups dit en volgend jaar met gerichte subsidiepakketten een duw in de rug geven.”

Vlaamse minister-president Jan Jambon

Door de coronacrisis sloten plots tal van landsgrenzen en waren buitenlandse klanten of partners opeens ver weg. Gelukkig stellen we vast dat heel wat exportrestricties inmiddels werden opgeheven en dat de internationale handel heropstart. FIT breidt zijn Corona Exit-plan met aangepaste dienstverlening uit met extra steunmaatregelen voor Vlaamse exporteurs.”

Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van FIT


 

Vragen?

Contacteer uw provinciaal kantoor voor meer info.

15 juni 2020