U bent hier

Fintech in de zandbak, Arizona, VSA

De ‘Sandbox’-regeling die Arizona enkele maanden geleden creëerde, laat startups maar ook gevestigde bedrijven toe om op een beperkte, tijdelijke schaal innovatieve producten, diensten, bedrijfsmodellen en leveringsmechanismen te testen in de echte markt, met echte consumenten, zonder de kosten en lasten die anders door de ‘normale’ regelgeving zouden worden opgelegd.

Een aanzienlijk voordeel, want normaliter kan het enkele maanden duren en tienduizenden dollars aan advieskosten voor advocaten en consultants vergen om nog maar in één staat door het doolhof van regels te navigeren. Zo’n traag en duur proces staat haaks op de snelle evolutie in een sector als fintech.

Arizona is het erom te doen de innovatie aan te wakkeren én bedrijven van elders aan te trekken om zich daar te vestigen: bedrijven die bezig zijn met betalingsmethoden, debetkaarten, credit cards, blockchain, enz., allemaal innoverende deelsectoren die ook allemaal sterk gelinkt zijn – of moeten zijn – met cybersecurity.

Een bedrijf dat in de Sandbox wil stappen, ondergaat eerst een ’due diligence’ onderzoek en krijgt dan een vergunning voor twee jaar, eventueel verlengbaar met één extra jaar. Het mag maximaal 10.000 klanten werven en het mag z’n concept ook alleen maar uittesten binnen de grenzen van Arizona. Gedurende de hele periode wordt het gemonitord en moet het rapporteren over de resultaten van z’n ontwikkeling, over de staat van z’n onderzoek.

Het Sandbox-concept bestaat al wat langer in Australië, Groot-Brittannië, Singapore en de V.A.E., en diverse Europese landen lijken geïnteresseerd om het te repliceren. In de VS kijken tal van staten nu belangstellend naar het voorbeeld in Arizona. De kans is overigens reëel dat het Sandbox-idee op nationaal niveau wordt overgenomen. De persoon die het in Arizona op poten zette, werd namelijk naar Washington DC gehaald om uit te knobbelen of er een vergelijkbare federale regeling kan komen.

Dat zou een enorme stap vooruit zijn, want de ‘opschorting’ van regelgeving die de Sandbox nu biedt, betreft alleen de lokale regels van de staat Arizona; aan de federale regels moet u ook in de Arizona Sandbox wél voldoen, zolang die federale overheid geen nationale ‘zandbak’ creëert.

Meer info vindt u via de links hieronder.

6 december 2018