U bent hier

Finland plant aanbestedingen van 6.000 MW aan offshore windenergie

De overheidsinstelling Metsähallitus, die openbaar land en water beheert in Finland zal de komende jaren (2023-2024) meerdere aanbestedingen publiceren voor de implementatie van meer dan 6 GW aan offshore windenergieprojecten in de Finse territoriale wateren. De eerste twee aanbestedingen zullen al in september of oktober van dit jaar worden opengesteld. De selectie van partners voor de bouw en exploitatie van de windenergiecentrales zal zowel kwantitatieve als kwalitatieve criteria bevatten.

De gebieden voor de, in totaal vijf, projecten liggen langs de westkust van het land en zijn tijdens voorstudies geschikt bevonden voor offshore windenergie. De sites hebben optimale omstandigheden bv. in termen van waterdiepte, geologische structuur van de zeebodem, alternatieven voor elektriciteitstransport en scheepvaartroutes. De geplande gebieden hebben ook toestemming gekregen van het ministerie van Defensie van Finland. Het programma voor offshore windenergie past ook goed bij de  doelstelling van Finland om een ​​leidende speler te worden in de waterstofeconomie in Europa.

Voorstellen voor de zonering werden voorgelegd aan de volgende lokale gemeenten, die de bestemmingsplannen moeten goedkeuren om door te gaan met projectontwikkeling. Deze zones zijn: Siikajoki, Hailuoto, Pyhäjoki en Raahe (zones 1, 2 en 3 op de kaart), Närpiö (zone 6) en Kristiinankaupunki (zone 7). De eerste drie zones zullen eerst behandeld worden, terwijl de twee laatste nog op een voorlopig provinciaal plan wachten. Bovenop deze vijf zones zijn er nog twee andere (zones 4 en 5), waarvoor in de toekomst voorstudies gepland zijn.

De aanbesteding voor het eerste offshore windpark van Finland heeft Metsähallitus al in december 2022 afgerond. Vattenfall werd gekozen om het 1,3 GW windpark te bouwen. "De aanbesteding voor de bouw van het eerste offshore windpark eind vorig jaar toonde aan dat Finland een aantrekkelijk investeringsklimaat heeft voor zowel lokale als internationale bedrijven”, aldus Juha S. Niemelä, CEO van Metsähallitus. Door de ervaring die is opgedaan bij de eerste aanbesteding, kan de ontwikkeling van de nieuwe projecten nu worden versneld.

17 april 2023