U bent hier

Finland, een kleine reus in gezondheidstechnologie

Finland is een van de meest gedigitaliseerde landen ter wereld, de nummer één in beschikbaarheid van de nieuwste technologieën, van wetenschappers en ingenieurs. Toen de sterkte van digitale vaardigheden werd gemeten in EU-landen, lag Finland voor op alle andere EU-lidstaten. Ook de digitale overheidsdiensten zijn sterk en stabiel en ondersteunen het ecosysteem dat is ontwikkeld rond gezondheidstechnologie in Finland.

De omzet van de sector van de gezondheidstechnologie in Finland bedroeg 2,6 miljard euro in 2017, met een input van 10% voor R & D. De sector biedt werk aan 12.000 mensen en profiteert van de sterke knowhow en vaardigheden die in Finland zijn overgebleven na het succesverhaal van Nokia.

Finland is een van de toonaangevende landen op het gebied van eHealth, met bijvoorbeeld een nationale opslag van persoonlijke medische gegevens die wordt aangeboden als gratis service voor alle burgers. Als enig concept ter wereld wordt de database ook gratis aangeboden voor innovatieve bedrijven die zich bezighouden met wellness en gezondheidsgerelateerde diensten.

Finland exporteerde gezondheidstechnologie ter waarde van 2,2 miljard euro in 2017, een stijging van 5,3% ten opzichte van het voorgaande jaar. Finland is een van de weinige Europese landen die meer gezondheidstechnologie exporteert dan importeert. De belangrijkste exportlanden zijn Duitsland, Frankrijk, het VK, Zweden en Rusland. Hoewel de twee grote bedrijven Planmeca en Orion, die een belangrijk deel van de export dekken, dragen ook veel kleine en middelgrote bedrijven bij aan de constante groei van deze cijfers. Op het gebied van gezondheidstechnologie zijn er het afgelopen jaar twaalf nieuwe bedrijven opgericht (lijst op verzoek te verkrijgen bij FIT Helsinki) en er is internationale aandacht geweest voor bedrijven als Nightingale Health, BC Platforms, HyTest en Herantis Pharma om er maar een paar te noemen.

In 2017 werd in Finland een onderzoeksproject met de naam FinnGen opgericht, dat de mogelijkheid biedt voor een uniek onderzoek waarbij geneninformatie wordt gecombineerd met digitale gezondheidszorggegevens. Het samenwerkingsverband van het project is uitzonderlijk in vergelijking met veel andere lopende onderzoeken. Het verenigt Finse universiteiten, ziekenhuizen en ziekenhuiswijken, THL, biobanken, internationale farmaceutische bedrijven (Abbvie, AstraZeneca, Biogen, Celgene, Genentech/Roche, Merck & co., Keninworth, NJ, VS en Pfizer), biobanken en honderdduizenden Finnen.

In 2017 werd het Helsinki Institute of Life Science, HiLife, opgericht.

Om het succes van de Finse sector van de gezondheidstechnologie voort te zetten, werd aangekondigd dat de HIMSS Europe en Health 2.0-conferenties in Finland georganiseerd zullen worden van 11-13 juni 2019. De belangrijkste digitale gezondheidsconferenties in Europa verzamelen CEO's van ziekenhuizen, innovatieve MKB-bedrijven en startups uit heel Europa en de rest van de wereld. Deze conferenties richten zich op innovaties op het gebied van gezondheid van consumenten, patiëntenzorg, digitale gezondheidszorgtechnologieën, big data en analyse, AI en wearables.

Voor meer informatie over de Finse sector van de gezondheidstechnologie kan u steeds terecht bij FIT-Helsinki. U bent ook steeds van harte welkom om hun hulp te vragen bij uw zakelijke bezoeken aan Finland, zij zullen u graag van dienst zijn om hun netwerk met u te delen. Stuur een e-mail naar helsinki@fitagency.com.

Bron:

6 september 2018