U bent hier

Extra steunmaatregelen: Corona Exportsteun en Starterspakket Internationalisering

Ons Corona Exit-plan omvat ook een eenmalige subsidie voor twee specifieke Vlaamse bedrijfsgroepen: ervaren exporteurs en startende exporteurs. De grote lijnen zijn gekend en en worden nu verder uitgewerkt. We zijn volop bezig met het uitstippelen van de aanvraag- en toekenningsprocedures en met het invullen van alle andere praktische modaliteiten. Een korte stand van zaken.

Waar werken we aan voor 2020?

Via ons ‘Corona Exportsteun’-pakket zullen max. 500 ervaren Vlaamse exporteurs een duw in de rug krijgen om hun exportactiviteiten te versterken. Met ‘ervaren’ bedoelen we gevestigde bedrijven die aantoonbaar al vóór COVID-19 een mooi exportaandeel hebben opgebouwd. Deze eenmalige subsidie bedraagt 5.000 euro per onderneming.

Ons Starterspakket Internationalisering zal aan max. 150 Vlaamse jonge, innovatieve bedrijven die nog nooit eerder financiële steun van FIT ontvingen, de kans geven om te starten met export. Ze zullen elk daarvoor kunnen rekenen op een eenmalige steun van 7.000 euro.

Allicht verlenging in 2021

Vlaams minister-president Jan Jambon heeft zijn engagement geuit om deze twee extra steunmaatregelen ook in 2021 toe te kennen. Dan zullen over de hele periode in totaal max. 1.000 ervaren exporteurs (Corona Exportsteun) en max. 300 starters (Starterspakket Internationalisering) ervan kunnen genieten. Pas in september 2020 krijgen we hiervoor de officiële bevestiging.

Beschikbaarheid en aanvraagprocedure

Zowel de Corona Exportsteun als het Starterspakket Internationalisering voor 2020 zullen beschikbaar zijn vanaf het najaar. Voor de uitrol mikken we op half tot eind september. Via een open oproepsysteem gaan we dan op zoek naar kandidaten. Krijgen beide steunmaatregelen een vervolg volgend jaar, dan zullen we in 2021 meerdere open calls organiseren. Zo krijgen bedrijven de kans om zich voor te bereiden en in te schrijven.

De exacte data, voorwaarden en eenvoudige procedure communiceren we ruimschoots op voorhand.

Samen raken we voorbij corona

Ook met deze extra steunmaatregelen willen we het exportpad effenen voor Vlaamse kmo’s die (willen) exporteren. Heeft u nog corona-gerelateerde vragen, dan kan u altijd terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

22 juni 2020