U bent hier

Exporterende kmo’s bevestigen vertrouwen in wereldeconomie

Vlaamse bedrijven exporteerden in 2017 voor 317 miljard euro aan goederen. Een stijging van 5% in vergelijking met 2016, en meteen ook een nieuw record. Hoog tijd om de verwachtingen voor de toekomst onder de loep te nemen. In samenwerking met essencia, Fevia, UNIZO en Voka organiseerde FIT voor het zesde jaar op rij de EXPORT. Een grootschalige rondvraag waarbij honderden Vlaamse exportbedrijven, voornamelijk kmo’s, vooruitblikken en hun mening geven over het huidige uitvoerklimaat.

Vertrouwen op hoogtepunt

Maar liefst 372 Vlaamse bedrijven, waarvan 85% minder dan 50 medewerkers tewerk stelt, geven hun  vertrouwen in de wereldeconomie een gemiddelde score van 6,8. Het beste resultaat sinds het begin van de EXPORTbarometer in 2012. Een duidelijk signaal naar kmo’s die overwegen hun producten of diensten in het buitenland aan te bieden.

Aziatische landen rukken op

Onze buurlanden blijven traditiegetrouw de belangrijkste exportbestemmingen, maar buiten de EU zien we enkele verschuivingen in vergelijking met de voorgaande editie. China wint terrein en Japan springt van de zesde naar de vierde plaats, terwijl een groeiend aantal Vlaamse exporteurs in de toekomst nieuwe markten hoopt aan te boren in Azië.

Raadpleeg voor meer informatie de volledige EXPORTbarometer van Flanders Investment & Trade

30 augustus 2018