U bent hier

Exportcijfers van Braziliaanse agribusiness halen nieuw record in juni

Deze cijfers geven aan dat er ook opportuniteiten zijn voor Vlaamse uitvoerders van grondstoffen, inputs en technologieën voor de agrarische sector ondanks de uitdagingen die gecreëerd worden door COVID-19. De Braziliaanse agrosector wil dan ook meer en meer inzetten op innovatie.

In juni registreerde de agribusiness in Brazilië een totale export van US$ 10,17 miljard, een stijging van 24,5% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar (US$ 8,17 miljard). Dit betekent dat voor het eerst sinds de start van de registratie van deze nummers in 1997, de historische drempel van 10 miljard dollar overschreden werd.

De uitvoer van vlees was verantwoordelijk voor 1,41 miljard in juni, een algemene stijging van 4,5%. Vooral rundsvlees en varkensvlees kende een erg goede maand. De export van rundsvlees was goed voor US$ 742,56 miljoen oftewel 176,6 duizend ton. De uitvoer van varkensvlees bereikte US$ 196,86 of een volume van 95 duizend ton. Kippenvlees vervolledigde voor het grootste deel de rest van de rekening, voor dit soort vlees blijft Brazilië de absolute topproducent en uitvoerder.  

De uitvoer van soja steeg met 5,2 miljoen ton vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In totaal werd er voor US$ 4,67 miljard van dit gewas uitgevoerd. Ook suikerriet en ethanol kenden een stijging. De uitvoer van beide gewassen was goed voor een totaal van bijna US$ 1 miljard. Vooral suikerriet kende een opvallende stijging van +80,4%. Dit is vooral te wijten aan de slechte oogsten van dit gewas in India en Thailand.

Drawback

Graag willen wij in verband met deze exportcijfers de Vlaamse uitvoerder op het speciale douaneregime 'Drawback' wijzen. Dit regime bestaat uit de vrijstelling van de invoerbelasting die betaald wordt voor inputs/ grondstoffen. De belangrijkste vereiste om voor deze regeling in aanmerking te komen is dat de input of grondstof moet dienen om een exportproduct te maken. 

Voor kippenvlees werd er zo in 2018 voor de helft van alle export op één of andere manier gebruik gemaakt van 'drawback'. De Braziliaanse uitvoerder van kippenvlees kan voor de aankoop van bijvoorbeeld een bepaald Vlaams veterinair product voor kippen gebruik maken van deze douaneregeling.

17 juli 2020